4 decembrie 2021

Sibienii sunt invitaţi la „Noaptea cercetătorilor”, pentru a descoperi lumea extraordinară a ştiinţei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 24 septembrie, sibienii sunt invitaţi la „Noaptea cercetătorilor”, pentru a descoperi lumea extraordinară a ştiinţei

Pe 24 septembrie sibienii sunt aşteptaţi la „Noaptea cercetătorilor”, unde îi aşteaptă zeci de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele – zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice şi a curiozităţii.

Ca şi în ediţiile precedente, pe data de 24 septembrie 2021, oaspeţii vor fi primiţi în locaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi ale Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Pe harta evenimentelor sunt înscrise activităţi atractive desfăşurate de Biblioteca ASTRA şi în Ramada Business Center – SC Marquardt Schaltsysteme SCS.

Fiind un an în care se impun cu condiţii speciale de organizare, Facultăţile ULBS au pregătit un program adaptat situaţiei deosebite prin care trece întreaga comunitate, o mare parte a activităţilor fiind desfăşurate şi transmise on line, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă impuse. Publicul va avea acces în spaţiile destinate expunerilor directe ale rezultatelor ştiinţifice, dar şi posibilitatea de a opta pentru vizionarea prezentărilor on line. În acest an sunt programate filme cu tematică ştiinţifică, webinarii şi transmisii livestream, misiunea asumată în acest an de cercetători fiind aceea de a demonstra că situaţiile speciale nu reprezintă un impediment în promovarea eforturilor ştiinţifice.

Evenimentul Noaptea Europeană a Cercetătorilor din 2021 îşi propune să celebreze ştiinţa, cea care a facilitat progresul şi deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul „Lockdown”, sperăm să definim anul 2021 prin conceptul „Opening Up”. Atribuim cercetării o contribuţie semnificativă pentru întoarcerea la normalitate. Niciodată în istoria umanităţii impactul ştiinţei asupra vieţii noastre nu a fost mai clar şi mai rapid. Subliniem astfel rolul cheie pe care îl va juca cercetarea într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăţilor să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”.

Prin „Opening Up Science” înţelegem şi ce înseamnă încrederea publicului în ştiinţă, o responsabilitate mai mare pentru cercetători de a comunica şi de a se deschide publicului. Noaptea Cercetătorilor, cea mai mare manifestare de ştiinţă destinată publicului larg din România, este un exemplu de bune practici prin care evidenţiem importanţa angajamentului public şi a educaţiei ştiinţifice ca elemente vitale pentru a face ştiinţa mai atractivă şi pentru a-i motiva pe tineri să îşi dorească o carieră în cercetare.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor se înscrie în linia de finanţare a Comisiei Europene prin acţiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020. Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” se află pe agenda evenimentelor culturale finanţate de Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu continuă şi în 2021 colaborarea cu redutabile centre universitare şi instituţii de cercetare din România în cadrul unui consorţiu prin care este implementat cu finanţare europeană Proiectul #OpeningUpScience -MSCA-NIGHT-2020bis, contractul 101036006. Din consorţiu fac parte universităţi din Bucureşti, Suceava, Galaţi sau Cluj, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi Fundaţia Comunitară Bucureşti, reunite în consorţiul ReCoN-nect – The Green Deal.

Partenerii naţionali ai evenimentului sunt: British Council, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, EU Direct şi Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă.

În cadrul activităţilor de organizare am considerat prioritară siguranţa şi bunăstarea participanţilor, a echipei, a partenerilor şi a tuturor celor implicaţi în Noaptea Cercetătorilor. În funcţie de evoluţia ratei îmbolnăvirilor de Covid-19, implementarea şi derularea evenimentului va avea loc în conformitate cu prevederile legale impuse de autorităţi, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse. Evenimentele vor respecta toate normele impuse de către autorităţi în această perioadă: limitarea numărului de participanţi, respectarea distanţei fizice, dezinfectare şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

Sibiul se alătură ca în fiecare an celor 340 de centre ştiinţifice din întreaga Europă. Vom arăta din nou că ştiinţa este minunată şi poate fi descoperită în cele mai originale modalităţi. Deveniţi împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu parte a unui eveniment european de anvergură prin care toţi vom învăţa, într-o manieră non-formală, cum ştiinţa, cercetarea şi cercetătorii ne fac viaţa mai frumoasă.

Programul complet al manifestărilor va putea fi consultat accesând:

Program

https://www.facebook.com/events/189372979931749