27 mai 2022

Sibiul are asigurate serviciile de salubrizare stradală şi de deszăpezire a domeniului public pentru următorii 4 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul Astrid Fodor a semnat contractul pentru serviciile de salubrizare stradală şi deszăpezire a domeniul public pentru următorii patru ani. Firma care va asigura aceste servicii este SC Soma SRL, fiind selectată în urma unei proceduri de achiziţie în care s-au prezentat 4 oferte.

Valoarea contractului este de 53,52 milioane de lei, operatorul urmând să asigure următoarele tipuri de activităţi pe parcursul celor patru ani de contract:
– Măturarea mecanizată a carosabilului, stropirea şi spălarea periodică a acestuia conform unui grafic detaliat transmis operatorului de către Serviciul Management Salubrizare şi Protecţia Mediului
– Măturarea manuală a trotuarelor, a scărilor şi pasajelor
– Colectarea deşeurilor din coşurile de gunoi stradale
– Deszăpezirea străzilor din municipiul Sibiu, în ordinea priorităţii stabilite

„Procedura de achiziţie a fost de durată, fiind în repetate rânduri contestată de ofertanţi şi astfel am pierdut doi ani, aşteptând deciziile Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi cele ale instanţelor de judecată care, în final, au dat dreptate Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Sibiu. În tot acest timp ne-am asigurat că serviciile sunt acoperite şi am contractat prin negociere directă asocierea de firme SC Salubritate Deva & SC Terra Building, acest contract urmând să rămână în vigoare până în 8 martie 2022, atunci când expiră termenul acordat prestatorului prin documentaţia de achiziţie pentru mobilizare şi începerea efectivă a activităţii.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Procedura de achiziţie pentru aceste servicii a fost iniţiată de Primăria Sibiu în august 2019. În cadrul acesteia s-au depus 4 oferte, dar Comisia de evaluare a decis în urma analizei că nici una nu este conformă, anulând procedura. Această decizie a fost contestată de 3 dintre ofertanţi, autoritatea contractantă trebuind să reia procedura şi să reevalueze ofertele. A urmat apoi un şir lung de contestaţii repetate din partea ofertanţilor şi acţiuni în instanţă cu privire la deciziile Comisiei de evaluare. Procedura s-a încheiat în 1 noiembrie 2021, cu o decizie definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia prin care au fost respinse contestaţiile ofertanţilor şi s-a dat dreptate Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Sibiu care a declarat câştigătoare oferta depusă de SC Soma SRL.

„Vom depune toate eforturile pentru a schimba în mai bine modul în care se face curăţenia şi deszăpezirea pe domeniul public în Sibiu. Special pentru acest contract, achiziţionăm utilaje noi, dotate cu motoare Euro 6, atât pentru salubrizare, cât şi pentru activitatea de deszăpezire, tocmai pentru a presta servicii de calitate, într-un mod profesionist. Suntem convinşi că această colaborare va fi de bun augur.” (Doru Narcis, director general Soma SRL)

Prestarea serviciilor în baza acestui contract va începe după perioada de mobilizare a prestatorului, aşa cum prevede legislaţia, de aproximativ 3 luni, timp în care operatorul îşi va construi o bază de lucru şi va achiziţiona autospecialele şi utilajele necesare prestării acestor servicii.