Publicat: 9 Noiembrie, 2018 - 09:09

Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, în cadrul acţiunilor de pregătire pentru anul 2019, a desfăsurat si desfăsoară o serie de proiecte complexe, destinate susţinerii economiei locale si regionale si dezvoltării durabile.

Printre acestea se numără lansarea unei monede locale/regionale, anunţată pentru prima dată în luna iunie a acestui an. Această monedă nu înlocuieste moneda naţională si nu este o criptomonedă. SibCoin-ul are ca scop promovarea producătorilor regionali si a Sibiului ca destinaţie de locuire, investiţii, turisim si cultură, destinaţie care îmbină în mod fericit tradiţia si agenda digitală a ultimilor ani.

Dorim pe această cale să le mulţumim tuturor celor care au participat si s-au implicat în număr mare în acest proces de selecţie privind numele monedei locale. Ne-au arătat din nou cât de mândri suntem că aparţinem acestei Regiuni si suntem convinsi că SibCoin (SbC) este cea mai bună propunere pentru numele monedei noastre.

Luând în considerare faptul că denumirea de SibCoin este usor de înţeles indiferent de limbă s-a hotărât selectarea acestei denumiri deoarece relevă legătura puternică dintre numele milenar al orasului si lumea virtuală a monedelor electronice.

Atât în faza de pregătire a monedei locale, cât si acum, după ce ea a fost denumită oficial SibCoin (SbC), considerăm că nu există nici o legatură si nici o potenţială confuzie între un instrument regional complementar de plată din România si o criptomonedă lansată la câteva mii de kilometrii distanţă, în spaţiul ex-sovietic. Numele monedei siberiene este Siberian Chervonets, codul de 3 litere al criptomonedei fiind SIB (în mediul virtual de limba engleză se foloseste uneori prescurtarea SIB Coin, prin mimetism cu BitCoin, probabil). 

Monedele locale/regionale, indiferent de numele pe care îl poartă, nu au nici o legătură cu emiterea speculativă de criptomonede, diferind atât utilitatea si motivul pentru care sunt emise, cât si modul de circulaţie sau funcţiile sociale si economice pe care le îndeplinesc.