27 iunie 2022

Siegfried Mureşan: Acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova trebuie urmată de sprijin consistent din partea UE în procesul de aderare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova:

„Decizia istorică de astăzi a Consiliului European de a acorda statut de ţară candidată pentru Republica Moldova este, în primul rând, o victorie a cetăţenilor.

Oamenii din Republica Moldova au primit cu braţele deschise peste jumătate de milion de refugiaţi ucraineni, oferindu-le hrană, adăpost şi îngrijire medicală. Acţionând astfel, cetăţenii şi autorităţile de la Chişinău au acţionat în spirit european şi au făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.

Există în Moldova un sprijin puternic din partea oamenilor pentru modernizarea ţării pe principii şi valori europene, pentru respectarea statului de drept şi pentru lupta împotriva corupţiei. Cetăţenii Republicii Moldova vor integrare europeană, vor standarde europene, vor în Europa.

Decizia de astăzi este şi o victorie a conducerii proeuropene de la Chişinău. votată cu largă majoritate anul trecut de cetăţeni.

Republica Moldova este condusă astăzi de o majoritate politică pro-reforme şi pro-modernizare fără precedent în istoria ţării. Este o conducere care ştie să obţină lucruri pentru Republica Moldova. Toată Europa a fost surprinsă de efortul enorm depus de preşedinta Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău în ultimul an pentru a promova cauza Republicii Moldova la nivel european.

De aceea, decizia de astăzi este firească şi este meritată. Noi, Parlamentul European, am susţinut acordarea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova încă din prima zi de la depunerea candidaturii. La fel cum am făcut şi în cazul Ucrainei. Atât rezoluţia din 5 mai negociată de mine, în care ceream acordarea statutului de stat candidat pentru Moldova, cât şi rezoluţia de astăzi a Parlamentului European în care solicitam acelaşi lucru au fost votate cu largă majoritate în plenul Parlamentului.

Astăzi, toate instituţiile europene şi toate statele membre sunt unite în a oferi perspectivă europeană şi statut de ţară candidată Republicii Moldova.

Acesta este, însă, doar începutul. Procesul de aderare este unul lung ce necesită multă muncă din partea Republicii Moldova şi din partea instituţiilor europene. De aceea, fac un apel către toate instituţiile europene şi statele membre: să nu ne oprim aici. Trebuie să oferim cât mai mult sprijin autorităţilor de la Chişinău în îndeplinirea condiţiilor şi în parcurgerea paşilor necesari pentru aderare. Şi trebuie şi noi, instituţiile europene, să ne facem partea noastră de muncă în timp util, fără întârzieri nejustificate.

Faptul că Moldova va deveni, în cele din urmă, stat membru al UE este acum o certitudine. Dar noi trebuie să-i ajutăm, prin sprijin tehnic, prin alocarea de resurse, astfel încât acest obiectiv să se întâmple în viitorul apropiat”

Sursa foto Facebook Siegfried Mureşan