30 iunie 2022

Siegfried Mureşan: Avizul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova şi Ucraina sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a declarat următoarele:

„Avizul dat astăzi de Comisia Europeană privind acordarea, cu anumite condiţii, a statutului de stat candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova confirmă că cele două ţări sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Aştept acum din partea tuturor ţărilor UE să confirme acest lucru prin acordarea statutului de stat candidat Ucrainei şi Republicii Moldova la Consiliul European din 23 – 24 iunie.

Noi, Parlamentul European, am adoptat încă de la 1 martie o rezoluţie în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană şi am votat în data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluţie, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova.

Am spus încă de la începutul invaziei ruse că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova sunt foarte importante pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, merită şi trebuie să le oferim o perspectivă europeană.

Ucrainenii luptă cu arma în mână pentru valori europene, pentru libertate, pentru dreptul de a alege un viitor european.

Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au primit jumătate de milion de refugiaţi ucraineni în ultimele luni, oferindu-le hrană, adăpost şi îngrijire medicală. Prin gestionarea crizei refugiaţilor, Republica Moldova a acţionat în spirit european şi a făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.

Atât Republica Moldova, cât şi Ucraina au dovedit că sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la UE prin completarea, în timp record, a chestionarelor de aderare.

Ambele ţări implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova din 2016, iar Ucraina din 2017. Multe dintre condiţiile prevăzute în acordurile de asociere se regăsesc şi în procesul de aderare la UE, ca atare, cele două ţări sunt pregătite şi nu vor începe de la zero reformele necesare procesului de aderare.

Niciuna dintre ţări nu a cerut să beneficieze de scurtături, ambele state vor ca aderarea la UE să fie făcută pe merit.

De aceea, răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare trebuie să fie da, haideţi să ne apucăm de treabă. Cu cât începem mai repede să lucrăm cu cele două ţări, cu atât oamenii din Ucraina şi Republica Moldova vor beneficia mai mult şi mai repede de pe urma integrării europene”.

Sursa foto Facebook Siegfried Mureşan