27 septembrie 2022

Siegfried Mureşan: Vom întări cooperarea între Parlamentul European şi Parlamentul la Chişinău

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Siegfried Mureşan, după vizita în Republica Moldova: Vom întări cooperarea între Parlamentul European şi Parlamentul la Chişinău. Lucrăm la o nouă asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova

Deputatul european Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a declarat următoarele lucruri în urma vizitei delegaţiei la Chişinău în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie:

„Am condus zilele acestea în Republica Moldova o delegaţie a Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Scopul vizitei noastre a fost să ne arătăm susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova şi să ne reiterăm aprecierea şi sprijinul faţă de reformele făcute de autorităţile de la Chişinău în ultimele luni pentru procesul de modernizare a ţării.

Programul vizitei a inclus o reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere, precum şi întâlniri la nivel înalt cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, reprezentanţi ai guvernului, ai fracţiunilor parlamentare, ai societăţii civile şi ai mass-media.

În cadrul vizitei, am agreat cu omologii din Parlamentul Republicii Moldova noi paşi privind întărirea cooperării la nivel parlamentar, ca urmare a Memorandului de înţelegere semnat luni la Bruxelles de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli. Acest memorandum ne dă posibilitatea de a extinde cooperarea între cele două instituţii. Priorităţile Republicii Moldova şi ale Uniunii Europene în momentul de faţă sunt aceleaşi: apărarea valorilor europene, apărarea justiţiei şi întărirea statului de drept, siguranţa cetăţeanului, securitatea energetică, combaterea crizei generate de coronavirus, îmbunătăţirea serviciilor publice pentru cetăţeni, sănătate, educaţie, tranziţia spre o economie modernă, verde şi digitală. Astfel, am agreat că vom întări cooperarea în toate aceste domenii între Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova. Vom dezvolta o serie de proiecte care să includă societatea civilă, proiecte cu impact în spaţiul public, pentru ca oamenii să simtă sprijinul Parlamentului European şi să afle mai multe despre toate lucrurile bune pe care Uniunea Europeană le face pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Am evidenţiat la Chişinău lucrurile bune pe care le-am realizat în ultimele luni împreună, Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am reuşit împreună să depăşim criza gazelor din Republica Moldova, inclusiv prin sprijin european financiar şi tehnic. De asemenea, am reuşit să pregătim un pachet economic de 600 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Este un pachet de investiţii, dar şi de reforme. Asta înseamnă că banii vor veni pe parcursul următorilor trei ani condiţionaţi de reforme structurale, în special în lupta împotriva corupţiei şi întărirea statului de drept.

Totodată, ca urmare a încheierii unui acord al Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană îşi propune prezentarea unui nou pachet de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova în perioada imediat următoare. Astfel, am transmis în cadrul întâlnirilor din aceste zile că noi, în Parlamentul European, vom face tot ce putem pentru a grăbi aprobarea acestui nou pachet de asistenţă macrofinanciară.

Aş dori să-i mulţumesc în mod deosebit preşedintei Maia Sandu pentru decizia de a-mi conferi, cu ocazia acestei vizite, ÂŤOrdinul de OnoareÂť al Republicii Moldova. Dorinţa mea este ca şi cetăţenii Republicii Moldova să poată trăi în siguranţă la fel ca toţi cetăţenii Uniunii Europene. Pentru asta am lucrat în ultimii ani, pentru asta voi continua să lucrez şi în anii următori”.