9 august 2022

Silvia Macrea, Junii Sibiului şi Ceata Junilor, onoraţi pe scena Festivalului „Cântecele Munţilor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

12 ansambluri au făcut spectacol la cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor” . Evenimentul din acest an a avut caracter special, căci, în finalul manifestării, Silvia Macrea şi Ceata Junilor au primit distincţii în semn de recunoaştere a activităţii de promovare a folclorului românesc, iar cei 77 de ani ai Junilor Sibiului au fost marcaţi prin lansarea vinului Junii Sibiului.

Ansamblurile „Mystkowianie”- Polonia, „Kapantzi”- Bulgaria, „Mladost”- Timişoara, „Arcanul” din Fundu Moldovei – Suceava, „Bihorul”- Oradea, „Cununiţa”- Arad, „Dor Transilvan” – Cluj şi „Mărginimea”- Sibiu, „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” şi-au dat întâlnire la a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, desfăşurat la Sibiu în perioada 4 – 9 august 2021. Atelierele de dans, expoziţia de costume populare, proiecţiile de filme, evenimentele cu specific culinar şi spectacolele în aer liber au fost puncte centrale în programul festivalului.

Emoţii pe scena festivalului

Pentru familia Junii Sibiului, festivalul a fost plin de emoţie, căci evenimente speciale au marcat această ediţie. Vineri seara, doamna Silvia Macrea Senior, cel mai vârstnic membru al Ansamblului „Veteranii Junii Sibiului”, a fost aniversată la împlinirea a 85 de ani de viaţă, cei mai mulţi dintre aceştia fiind petrecuţi în familia Junilor Sibiului. Şi tot vineri, managerul Silvia Macrea a conferit Diplome aniversare soliştilor Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului ” – Alina Bîcă şi Robert Târnăveanu, la aniversarea a 30 de ani, respectiv 25 de ani de la debutul artistic.

Duminică, doamna Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, i-a înmânat doamnei Silvia Macrea titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu. „Îi mulţumim doamnei Silvia Macrea pentru credinţa şi perseverenţa puse în slujba patrimoniului nostru imaterial, pentru grija şi generozitatea cu care promovează cultura română şi Sibiul în rândurile noastre, ale românilor, şi pe tot mapamondul. Activitatea continuă, implicarea asiduă în viaţa culturală a Sibiului, recunoaşterea dobândită la nivel naţional şi internaţional sunt argumente solide ale fundamentării propunerii de a-i acorda doamnei Silvia Macrea titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu. Acesta decizie reprezintă o recunoaştere la cel mai înalt nivel a excelenţei în conservarea şi promovarea specificului cultural al judeţului Sibiu, precum şi o nouă confirmare oficială a prestigiului incontestabil a unei personalităţi cu valenţe internaţionale artistice şi culturale”, a spus preşedinta Daniela Cîmpean.

La ceas aniversar, activitatea de 30 de ani a Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” a fost recunoscută prin Diplome de excelenţă decernate de Consiliul Judeţean Sibiu, respectiv de Televiziunea Română, prin doamna Elise Stan, realizator de emisiuni folclorice.

Un vin alb şi unul roşu, ambele purtând numele „Junii Sibiului”, au fost lansate în colaborare cu Cricova. Despre vinurile Cricova a vorbit Dumitru Caraman, reprezentant Cricova Chişinău, iar Ana-Maria Banciu, reprezentant Cricova România, a prezentat vinurile „Junii Sibiului”. „Lansarea acestor vinuri e o mare bucurie pentru noi şi este un vis devenit realitate pentru mine. Într-o perioadă scurtă, am legat o prietenie strânsă cu echipa Cricova, căci am simţit cu toţii cum savoarea tradiţiei se îmbină perfect cu savoarea vinului. Aşa s-a născut vinul Junii Sibiului, care sperăm să se regăsească, în zile de sărbătoare, pe mesele celor care apreciază folclorul şi vinul de calitate”, a spus Silvia Macrea.

Spectacole la superlativ, în Piaţa Mare

O dezlănţuire de ritmuri şi culori au adus cele trei seri petrecute în Piaţa Mare, în cadrul festivalului. Călătoria tradiţională a combinat cântece şi dansuri din toată Europa, precum şi ritmuri moderne în spectacolul extraordinar „Ovidiu Lipan Ţăndărică Project & Junii Sibiului”. Acest adevărat tur de forţă a adus în prim-plan coregrafii noi în repertoriul Junilor şi întreceri în paşi de dans, între tradiţional şi modern. Spectacolele din Piaţa Mare au fost prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor.

„Doresc să adresez mulţumiri artiştilor care au transformat Sibiul într-o capitală a folclorului naţional şi internaţional. De asemenea, se cuvin mulţumiri instituţiilor care au sprijinit organizarea festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Muzeul Astra, Cercul Militar Sibiu şi sponsorul Cricova. Un gând special îndreptăm către spectatorii noştri dragi, fără de care această sărbătoare a folclorului nu ar fi fost posibilă. Vă mulţumim pentru că ne sunteţi mereu alături şi ne bucurăm că împreună am reuşit să transformăm Sibiul în inima folclorică a României!” – Silvia Macrea, director festival.

A 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acţiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu; sponsor: Cricova, coproducător TVR, parteneri: Muzeul ASTRA şi Cercul Militar Sibiu.