26 iunie 2022

Silviu Feodor: Îndemn toţi etnicii să-şi declare identitatea, să fie mândri de apartenenţa la etnie, la credinţa creştină ortodoxă de rit vechi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urma anunţului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, privind decizia de astăzi a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) de a prelungi până pe data de 27 mai 2022 (inclusiv) perioada în care se poate face autorecenzarea online, dăm mai jos

MESAJUL deputatului Silviu FEODOR, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR), cu referire la RPL:

„Îndemn toţi etnicii să-şi declare identitatea, să fie mândri de apartenenţa la etnie, la credinţa creştină ortodoxă de rit vechi, adusă pe pământ românesc de străbunii noştri. Din respect pentru înaintaşi, pentru cultura, istoria şi spiritualitatea noastră, pentru tradiţiile şi obiceiurile deosebite, care se încadrează perfect în multiculturalitatea de pe pământul românesc, şi pentru a le putea păstra, promova şi dezvolta prin CRLR, cu sprijinul statului român, declaraţi-vă identitatea, etnia, religia şi limba maternă la acest recensământ!

Este un gest nobil de respect, recunoştinţă şi preţuire pentru înaintaşi, pentru întreaga noastră moştenire culturală şi spirituală, ce a contribuit şi continuă să dezvolte modul nostru de viaţă, primit prin educaţie, care are la bază principiile credinţei ortodoxe, unde primează valoarea umană fundamentală: Iubirea.

Evenimentele noastre culturale, ştiinţifice, artistice, sportive, educaţionale ori cele care au un caracter religios sunt menite toate să păstreze vie conştiinţa etnică şi spirituală.

Prelucrarea datelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor se va finaliza în octombrie 2023, atunci vom cunoaşte şi câţi suntem în România la ora actuală.

Împreună cu Biserica noastră trebuie să ne implicăm în acţiunea de conştientizare a etnicilor, a credincioşilor ortodocşi de rit vechi de a se autorecenza.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă la nivel naţional. Importanţa acestuia este deosebită pentru ţară, deoarece se stabilesc politicile publice, care sunt fundamentate în baza rezultatelor Recensământului. Noutatea absolută a Recensământului din 2022 (amânat, din cauza pandemiei, pentru acest an) este autorecenzarea online. Participarea populaţiei la procesul de recenzare este obligatorie şi este reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 19/2020 (v. art. 41, coroborat cu art. 5 din acest act normativ).

Aş dori ca etnicii noştri să-şi amintească de Familia Sfântă, în primul rând, de la care să luăm exemplu. Aşa cum este relatat în textele evanghelice, Sfânta Fecioară Maria şi Dreptul Iosif au plecat din Nazaretul Galileii spre Betleemul Iudeii pentru că urma să aibă loc recensământul, iar recenzarea se făcea la locul de obârşie. Acolo s-a născut Mântuitorul nostru, Isus Hristos, în condiţii modeste, ca să ne fie model de Modestie şi Bunătatea.

Anul acesta, autorecenzarea o putem face de oriunde, în faţa calculatorului sau pe oricare alte dispozitive electronice, telefon ori tabletă. Autorecenzaţi-vă! Termenul s-a prelungit, astăzi, până pe 27 mai 2022.

După cum aţi văzut, am avut mai multe deplasări în comunităţile noastre pentru a mă întâlni cu etnicii, constatând că este un bun prilej de a clarifica şi aspecte de ordin tehnic privind autorecenzarea online, dar şi pentru a amplifica sentimentul de apartenenţă etnică, religioasă şi lingvistică.

Voi continua şi voi intensifica aceste întâlniri şi în celelalte comunităţi locale unde nu am reuşit să ajung în ultima perioadă.

Vreau să vă transmit tuturor multă-multă sănătate şi să aveţi parte de ajutorul Bunului Dumnezeu.”.

Reamintim că vă puteţi autorecenza, accesând linkul de mai jos:

Prima pagina

Comunicat de presă – deputat CRLR Silviu Feodor