5 octombrie 2022

Simboluri arhaice, tonalităţi, personaje de basm şi nuanţe naive specifice spaţiului rural românesc

Distribuie pe rețelele tale sociale:

REALITĂŢILE NEFERITE DIN INTERPRETAREA ARTISTICĂ A BASMULUI ROMÂNESC

Proiect educativ realizat împreună cu elevii de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi Colegiul Tehnic de Arhitectură „I.N. Socolescu”

25 ianuarie – 6 februarie 2022, Sala Irina Nicolau
Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi Colegiul Tehnic de Arhitectură „I.N. Socolescu”, în parteneria cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă aşteaptă marţi, 25 ianuarie 2022, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei Realităţile neferite din interpretarea artistică a basmului românesc.

Organizarea unei expoziţii de artă contemporană pe simezele Muzeului Ţăranului are darul de a evidenţia filonul rural care se transmite în ADN-ul cultural al artiştilor plastici români. Simboluri arhaice, tonalităţi, personaje de basm şi nuanţe naive specifice spaţiului rural românesc se vor regăsi în lucrările celor şapte exponanţi propuşi în acest proiect. De ce şapte? În mitologia românească şi nu numai, cifra şapte are multiple semnificaţii, mai ales religioase.

Tematica unitară a acestui proiect artistic este interpretarea basmului românesc. Plin de simboluri, basmul defineşte cultura populară, iar poveştile româneşti se transmit din generaţie în generaţie, încă din primii ani ai vieţii. Confruntarea dintre bine şi rău, realul şi fabulosul, imaginarul şi fantasticul din narativul popular se regăsesc cel mai fidel în creaţia plastică a artiştilor, fără să fie neapărat o chestiune conştientă, ci mai degrabă moştenită de secole. Timpul mitic din basm, nemurirea, căutarea desăvârşirii, împlinirea, toţi aceşti piloni ai basmului se regăsesc în lucrările artiştilor plastici. Personajele basmului se vor regăsi reinterpretate în lucrările expuse pe simezele Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Deoarece la începutul perioadei medievale, meseriile se transmiteau de la o generaţie la alta, prin breslele meşteşugăreşti, cei şapte artişti, pe toată perioada desfăşurării proiectului, vor deveni maeştri pentru şapte elevi de la liceele bucureştene de profil.

Astfel, se va crea legătura maestru/ucenic, întocmai ca în perioada breslelor, iar filonul românesc din artele plastice va fi transmis mai departe de la o generaţie către următoarea generaţie.

Colaborarea dintre artişti şi ucenicii-elevi este echivalentă cu drumul eroului pozitiv din basm. Simbolistic, se referă la căutarea veleităţilor artistice ale elevilor şi perfecţionarea lor. Călătoria în basm presupune maturizarea eroului care-şi încheie provocările şi sarcinile cu succes. Cele câteva luni în care elevii vor lucra alături de artişti, la atelierile de creaţie ale acestora reprezintă, în fapt, călătoria din basm. Succesul final este reprezentat de expoziţia de la Muzeul Ţăranului. Fiecare dintre artişti şi elevi are libertatea de a-şi exprima în lucrări proprile viziuni asupra eroilor din basme, pot reinterpreta simboluri, scene sau dialoguri.

Proiectul se întinde pe durata a a trei luni, începând cu 19 octombrie 2021, zi în care a avut loc prima întâlnire între artişti şi elevi, iar aceştia din urmă şi-au ales maeştrii. Până la sfârşitul lunii ianuarie 2022, vor lucra împreună cu artiştii în ateliere, iar expoziţia va avea loc în perioada 25 ianuarie-6 februarie 2022.

Artişti: Bogdan Andronic (Andronicus), Dragoş Bojin, Anca Ciofirla, Cezar Cristea (1Qsapro), Radu Panait, Mihai Glodeanu, Sofia Ovejanu.

Elevi: Ana Hetel, Vanessa Matei, Matei Simoc, Maria Niţulescu, Andrada Matei, Elena Popa, Alexandra Cristoltan.

Coordonator proiect: Sofia Ovejan şi Ionuţ Avram

Curator: Suzana Dan

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până pe 6 februarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Lunea este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 2 lei.