Publicat: 19 Mai, 2019 - 17:43
„Binomul” Dragnea - Daea a analizat problemele păstoritului cu fermierii de specialitate din Poiana Sibiului

Faptul că Liviu Dragnea și Petre Daia au apărut de două ori la emisiunea Viața Satului de la TVR 1 ar putea fi interpretat - așa cum zice opoziția - ca o acțiune de campanie. Dar una în perfectă concordanță cu caracterul electoral al lansărilor multiple de carte ale lui Iohannis, de exemplu. Ba, în timp ce aceasta din urmă vizează direct  interesul personal al președintelui, inclus în pretextul unui referendum fără prea mult rost , prezența lui Dragnea și Daea se înscrie într-un demers de interes public, constituind practic o dezbatere pe teme de stringentă actualitate ale unui pilon de bază ale economiei, indiferent de culoarea politică a guvernării.

 

 În două reprize de consecutive, cei doi lideri ai partidului de guvernământ au optat pentru o formulă de dezbatere publică directă cu cei direct implicați - fără oficiali și mass media - pe problematica diversă a unui sector care demonstrează că într-un cadrul legislativ adecvat, evoluția domeniului poate fi cât se poate de semnificativă. Nu mai este deja un secret că agricultura reprezintă vârful de lance al programului de guvernare PSD/ALDE și că aici pot fi identificate cele mai clare semne de progres. Nu doar faptul că România s-a instalat pentru multă vreme de acum încolo în fruntea clasamentelor europene la producția de cereale (floarea soarelui și porumbul dețin medaliile de aur) ci și acela că în zona producției de legume se recuperează văzând cu ochii terenul pierdut în favoarea importurilor, sau că într-un ritm practic de neconceput din perspectiva precedentelor, suprafețele irigate revin la dimensiunile de dinaintea distrugerii sistemului, din indiferență, neglijență sau chiar interes străine

 

Cu o săptămână în urmă „binomul” Dragnea-Daea s-a aplecat asupra problematicii legumiculturii, alegând ca teren de desfășurare a „ostilităților” comuna „învelită în plastic” a Colibașilor, locul unde aproape fiecare palmă de pământ a devenit o seră și unde activează cu maxim succes una dintre primele cooperativei agricole care recoltează, înmagazinează și trimite către lanțurile comerciale importante cantități de produse

 

Pntru repriza a doua a dialogului lor cu fermierii, Liviu Dragnea și Petre Daea au ales Poiana Sibiului, un fel de Mecca a  păstoritului, celebră pentru hărnicia și determinarea oamenilor săi, purtătorii unor deprinderi milenare de exploatare a acestei resurse. Care este păstoritul. Înconjurați de oamenii locului, președintele Camerei și ministrul Agriculturii au făcut un veritabil bilanț al problemelor care trebuiesc rezolvate și al soluțiilor prin care păstoritul poate să redevină ce a fost odată, când pe pășunile montane creșteau 20 de milioane de oi, nu două ca acum.

”Eu vreau să ajutăm să crească exportul, dar nu vreau să crească exportul fără dezvoltăm și matca, populația de aici”, a spus liderul PSD Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de pe TVR 1. Oierii i-au confirmat lui Dragnea că în prezent se cumpără numai mieluțe, iar cei care fac exporturi au acceptat numai 5 % masculi, astfel că oierii români intră în concurență cu propriile efective exploatate însă de străini. ”Mă gândesc la o subvenție pe femelă până la 2 ani, până prima la fătare„, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea, arătând că la această schemă de sprijin de la bugetul de stat vor intra exclusiv femelele până la doi ani, până la primă fătare. Referitor la cuantumul sprijinului și la momentul plății, președintele PSD Liviu Dragnea a spus: ”Ideea e ca în România să refacem și încrederea pierdută în ani în guverne, în promisiuni. Eu vreau să vă întreb. O subvenție de 200 de lei este în regulă, vă convinge să le țineți, să rezistați la presiunea de export, cu următoarea procedură, precizare: 50%, adică 100 de lei dați când se intră în program, 25% după un an și 25% la prima fătare. Să avem și garanția că nu e păcăleală”. Oierii s-au arătat mulțumiți de noua inițiativă, subliniind că anual, în România, se înregistrează 9 milioane de miei, jumătate femele. Dintre acestea, o parte se vor putea înregistra în noul program, unul de reîmprospătare a efectivelor matcă din fermele românești. Despre sursa de finanțare a noului sprijin, Liviu Dragnea a subliniat că bugetul de stat nu va avea probleme să suporte subvenția pe mieluțe, banii putând fi găsiți chiar în sumele alocate anual pentru activitatea și programele Ministerului Agriculturii.

Lâna este o resursă care trebuie valorificată, inclusiv în construcţii, iar până acum putea fi spălată doar în străinătate și cu costuri destul de mari. Un centru de spălare va fi amplasat în zona Sibiului,  altul în Moldova, iar al treilea urmează să vedem care va fi cea mai potrivită locație - a mai spus liderul PSD. Casa de Comerţ Unirea va investi în cele trei centre de splălare a lânii, costul fiind de 5 milioane de euro pentru un centru,

Petre Daea a adăugat că România dispune de 4,8 milioane de hectare de pajişti, cât Belgia, Austria şi Olanda la un loc, iar această resursă poate și trebuie să fie folosită pentru creşterea animalelor.Dealtfel ministerul derulează un program de susţinere a lânii, precum şi un program de creştere a consumului de carne de oaie, care s-a dublat în ultima prerioadă.

În cursul aceleiași întâlniri Preşedintele PSD Liviu Dragnea  a declarat că în instituţiile statului sunt mulţi „hârţogari care nu-şi dau seama ce înseamnă o anumită perioadă în agricultură sau în zootehnie”, în contextul subvenţiilor în aceste sectoare.
„15 mai este o dată pe care am convenit-o împreună exact pentru motivele astea. Sunt mulţi funcţionari, hârţogari care nu-şi dau seama ce înseamnă o anumită perioadă în agricultură sau în zootehnie. Sunt buni banii, dar una e să îi am când pot să achiziţionez ce-mi trebuie, una e să-i am după şi atunci când aveam nevoie nu-i pot folosi. (...) Dacă îmi dă banii peste trei luni de zile în decembrie, ianuarie, de unde să cumpăr? Chiar dacă văd banii, eu n-am bani în pungă şi atunci de unde să cumperi furaje pentru animale pe timp de iarnă”.

„Casa de Comerţ Unirea este o entitate înfiinţată anul trecut, care ar trebui să achiziţioneze produsele agricole de la fermieri şi să le valorifice printr-o reţea proprie de magazine” a mai spus Dragnea. El a sustinut ca prin Casa Romana de Comert se vor dezvolta centre de preluare, de prelucrare, centre de ingrasare, magazine, dar se va achiziționa și o flotă de vase pentru transport extern de animale, pentru ca cele de le firmele existente trebuiesc programate cu un an în avans.

"Toate aceste masuri si multe altele vor ajuta, alaturi de programele pentru legumicultura, sa dezvoltam si mai mult Romania", a adaugat liderul social-democrat.(Rep)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: