Publicat: 22 Noiembrie, 2014 - 11:11
Share

Sambata, 22 noiembrie, orele 14.00 Societatea Româna de Pneumologie si sectiunea ei de Tabacologie organizeaza conferinta de presa ”Fumatul la mana a doua. Categorii vulnerabile - riscuri si drepturi” din cadrul simpozionul medical cu acelasi nume, organizat la Tinerimea Romana (Str. Gutenberg Johann nr.19, Bucuresti).

In cadrul simpozionului, medici de renume, precum Prof.Dr. Florin Mihaltan, Preşedintele Societatii Române de Pneumologie, Dr. Ioana Munteanu Presedintele Secţiunii de Tabacologie a Societatii Române de Pneumologie, Dr. Cornel Radu-Loghin- European Nework For Smoking and Tobacco Prevention, Bruxelles prezinta teme sensibile sau abordari inedite precum Impactul fumatului activ şi pasiv al gravidei asupra copilului; Fumatul pasiv - cel bun, cel rău sau cel urât?; Abordarea “controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului; Fumatul la "mâna a treia" şi implicaţiile sale „medico-sociale”;  Consilierea fumatorilor pe filiera părinţi – copii; Sistemul de recompensă cerebral şi dependenţa de nicotină; Ţigara electronică – substitut sau factor de risc.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul pasiv cauzeaza probleme de sanatate, precum infectii respiratorii, boli cardiace, cancer pulmonar si astm. Fumul inspirat de fumatorii pasivi contine peste 250 de substante chimice despre care s-a demonstrat ca sunt toxice sau carcinogene (cauzatoare de cancer), de la azotatul de arseniu (arsenic ammonia) la acid cianhidric.

Cu toate acestea, mai mult de 93% din populatia lumii inca traieste in medii care nu sunt protejate de o lege anti-fumat, iar expunerea la fumatul pasiv in propriile camine este o situatie des intalnita. La nivel global, o treime din populatia lumii este expusa, in mod regulat, la efectele nocive ale fumatului, ceea ce duce la aproape 600.000 de decese anual, dintre care peste 10% au drept cauza fumatul pasiv. Copiii sunt afectati intr-o masura mai mare, cei mai expusi fiind copiii care care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. 

Manifestarea este organizata cu prilejul Zilei Nationale fara Tutun, marcata, in 2014, pe data de 20 noiembrie, de o serie de evenimente care au ca scop stoparea sau prevenirea fumatului.