Publicat: 9 Septembrie, 2013 - 21:00
Share
Isărescu: Reconstituirea unui monument în Bucureţti ar trebui să devină o stare de normalitate

Luni 9 septembrie la Banca Naţională a României în eleganta sala „Mitiţă Constantinescu" a avut loc Simpozionul "Eugeniu Carada - ctitorul Băncii Naţionale a României" urmat de Ceremonia dezvelirii Grupului Statuar dedicat lui Eugeniu Carada. 

În cuvântul de deschidere, academicianul Mugur Constantin Isărescu a reamintit că "în urmă cu aproape 90 de ani, la intersecţia străzilor Lipscani şi Carada, Mihail Oromolu, guvernatorul Băncii Naţionale a României din acea perioadă, în anii 20 - 24, inaugura într-o amplă ceremonie monumentul dedicat lui Eugen Carada. Destinul acestui monument s-a întrerupt însă brusc, în anii de început ai regimului comunist când a fost distrus în împrejurări rămase încă insuficient cunoscute. Referindu-se la acest episod academicianul Costin Murgescu nota, în lucrarea sa memorabilă "Mersul ideilor economice la români", că demolarea statuii nu a fost făcută spre paguba lui Carada, ci a celor care sunt dornici să cinstească istoria ţării lor. Costin Murgescu, cel care de altfel a fost primul care l-a menţionat pe Carada în rândul gânditorilor economici români, m-a rugat să mă interesez împreună cu alţi colegi de la Institutul de Economie Mondială de soarta acestui monument".

Alocuţiuni au fost susţinute de academicianul Dan Berindei, prof. univ. dr. George Virgil Stoenescu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, sculptorul Ioan Bolborea şi Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului.


academicianul Dan Berindei

 prof. univ. dr. George Virgil Stoenescu

Prof. univ. dr. Adrian Cioroianu

Sculptorul Ioan Bolborea

 

Cu acest prilej a fost lansat volumul "Eugeniu Carada - Corespondenţă şi mărturii inedite", prefaţat de Mugur Isărescu. Ediţie îngrijită şi studiu introductiv de Sabina Mariţiu si Romeo Cîrjan.

Cu toate că primul guvernator al Bancii Nationale a fost Ion I. Campineanu, Mugur Isărescu consideră că adevaratul ctitor al institutiei a fost post-paşoptistul liberal, oltean după mama, Eugeniu Carada care a fost violent atacat în epocă de jurnalistul Mihai Eminescu.

Eugeniu Carada fost adevăratul fondator al Băncii Naţionale, sprijinind în plan practic demersurile prim-ministrului I. C. Brătianu de a înfiinţa Banca Naţională, mai întâi îndeplinind misiuni la Paris şi apoi fiind director în bancă timp de 27 de ani (1883-1910).
A fost direct implicat în:
- fabricarea în Franţa a hârtiei necesare imprimării biletelor BNR şi imprimarea acţiunilor şi titlurilor nominative ale BNR la Londra;
- venirea la Bucureşti a unui consilier de la Banca Franţei;
- achiziţionarea de la Paris a maşinilor tipografice necesare Imprimeriei BNR;
- construirea Vechiului Palat BNR;
- elaborarea regulamentelor BNR;
- înfiinţarea Casei de pensiuni a funcţionarilor băncii, al cărei preşedinte a fost în perioada 1893 -1910.

A urmat ceremonia dezvelirii Grupului Statuar dedicat lui Eugeniu Carada sculptorul Ioan Bolborea.