Publicat: 31 Ianuarie, 2012 - 18:00

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.
Principalele evenimente înregistrate:

Frontiera cu Republica Moldova:

Ţigări confiscate şi lucrare penală pentru contrabandă
Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Galaţi-Rutier au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă unui bărbat cu dublă cetăţenie, română şi R. Moldova, care a încercat să introducă ilegal în România 43.000 ţigarete disimulate în locaşuri special amenajate în autoturismul pe care acesta îl conducea.
Lucrătorii noştri au întocmit celui în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
Ţigările, în valoare de aproximativ 7.000 lei, au fost reţinute în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Galaţi până la finalizarea cercetărilor.
                                     
Toyota Land Cruiser căutată în Germania descoperită la Oancea
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea, judeţul Galaţi, au întocmit lucrare penală unui bărbat, cetăţean german, care conducea un autoturism, marca Toyota Land Cruiser ce figura în bazele de date ca fiind furat din Germania. Autovehiculul, în valoare de 434.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Galaţi, în vederea continuării cercetărilor.
Persoana de contact : Subcomisar de poliţie Irimia Ion, tel. 0747.452.649
Garda de Coastă:
Turişti români deblocaţi din zăpadă pe teritoriul Bulgariei
         
Azi dimineaţă, în jurul orei 04.30, un autocar care efectuează curse regulate între Turcia şi România a rămas înzăpezit pe teritoriul R. Bulgaria, la aproximativ 200 de metri de P.T.F. Vama Veche.
Reprezentanţii Gărzii de Coastă au intervenit pe lângă autorităţile de frontieră bulgare pentru a permite unui utilaj de deszăpezire sosit din România să deblocheze drumul.
 
Astfel, în jurul orei 10.15, cei 19 cetăţeni români blocaţi în autocar au ajuns în siguranţă, în punctul de frontieră românesc de la Vama Veche.
 
Poliţiştii de frontieră au dispus măsurile necesare pentru efectuarea unui control operativ, astfel încât pasagerii autocarului să ajungă cât mai repede la destinaţie.
  
  
Frontiera cu Republica Bulgaria:

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute depistate la Giurgiu
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, au descoperit, într-un autocar, aproximativ 200 flacoane cu apă de toaletă, precum şi încălţăminte sport purtând însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute, pe care un cetăţean român intenţiona să la introducă ilegal în ţară.
Întreaga cantitate de bunuri, în valoare de aproximativ 30.000 lei, a fost reţinută în vederea expertizării, iar persoana în cauză este cercetată penal pentru punerea în circulaţie fără drept de bunuri purtând menţiuni false privind mărcile.

Frontiera cu Republica Serbia:

Zece migranţi  depistaţi  la  frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, judeţul Timiş,  au depistat zece persoane, cetăţeni algerieni, tunisieni şi libieni, cu vârste cuprinse între  23 şi 30 de  ani, care intenţionau să intre ilegal în România pe la frontiera verde cu Serbia.
 
Lucrătorii noştri au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

Depistat  la frontieră cu carte de identitate falsă
Poliţiştii de frontieră din cadrul P. T. F. Cenad, judeţul Timiş, au depistat un cetăţean român, în vârstă de 21 ani, care a încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, folosindu-se de o carte de identitate falsă.
În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  tentativă de trecere ilegală a frontierei, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi fals privind identitatea.
                      

Frontiera cu Republica Ungaria:

Ascunşi în remorca unui automarfar românesc
   
Poliţiştii de frontieră din cadrul P. T. F. Borş, judeţul Bihor, au depistat cinci persoane de sex masculin, patru din Maroc şi una din Tunisia, ascunse în remorca unui automarfar încărcat cu profile din aluminiu şi detergent, care  intenţionau astfel să iasă ilegal din România pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.
   
Persoanelor în cauză li s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Tentativă de trecere ilegală a frontierei  la „zona verde”
 Poliţiştii de frontieră de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Nădlac, judeţul Arad, au depistat şi reţinut patru persoane de sex masculin, trei marocani şi un algerian, care au încercat să treacă ilegal, pe jos, frontiera din România în Ungaria pentru a ajunge în Italia. Lucrătorii noştri le-au întocmit persoanelor în cauză actele premergătoare în vederea începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.
Marocan cu document fals la ieşire
Poliţiştii de frontieră din cadrul P. T. F. Nădlac, judeţul Arad, au depistat o persoană de sex masculin, în vârstă de 21 ani, cetăţean marocan, care intenţiona să iasă ilegal din ţară legitimându-se cu o carte de identitate bulgărească falsă.
 
Persoana în cauză este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei.

Procură notarială falsă descoperită la frontieră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţei de Frontieră Nădlac, judeţul Arad, au depistat o persoană de sex feminin din România care a încercat să scoată ilegal din ţară un minor, pentru care a prezentat la controlul de frontieră o procură notarială falsă.
Lucrătorii noştri au luat măsura cercetării acesteia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi complicitate la tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.