Publicat: 1 Februarie, 2012 - 18:15

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.
Principalele evenimente înregistrate:

Frontiera cu Ucraina:

Autoturism confiscat în P.T.F. Siret pentru trafic cu ţigări
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul P.T.F. Siret, judeţul Suceava, au descoperit în maşina unui cetăţean ucrainean, aproximativ 600 pachete de ţigări ce erau ascunse în locaşuri special amenajate în bara din spate şi podeaua  autoturismului. 
      
Ţigările, în valoare de peste 700 lei, au fost reţinute în vederea confiscării de către lucrătorii vamali iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.
Autoturismul marca „Zaz”, în valoare de 16.800 lei, a fost ridicat în vederea confiscării.
                                       

Frontiera cu Republica Moldova:

Drumul spre Italia trece peste Prutul îngheţat
În urma unei acţiuni desfăşurate pe linia combaterii migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în cooperare cu lucrători din cadrul Oficiului Român pentru Imigrări, au depistat trei cetăţeni din R. Moldova care trecuseră ilegal frontiera de stat, peste râul Prut, cu intenţia de a ajunge în vestul Europei.
Poliţiştii de frontieră au întocmit pe numele celor trei persoane dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.
      

La volan fără permis de conducere
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Berezeni, judeţul Vaslui, care desfăşurau o acţiune specifică în zona de competenţă, au oprit pentru control un autoturism marca Opel Vectra, condus de cetăţeanul Sorin D., în vârstă de 36 ani, care era însoţit de soţia sa, proprietara autoturismului, ambii fiind fără permis de conducere.
Lucrătorii noştri le-au întocmit dosar penal, şoferului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, iar soţiei acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de încredinţare cu ştiinţă a unui autovehicul, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care nu posedă permis de conducere.
                          

Frontiera cu Republica Serbia:

Opt migranţi  depistaţi  la  frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, judeţul Timiş,  au depistat două grupuri de migranţi, formate din opt persoane, cetăţeni libieni şi afgani, cu vârste cuprinse între 22 şi 34 de  ani, care intenţionau să intre ilegal în România pe la frontiera verde cu Serbia.
 
Lucrătorii noştri au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
                      
Garda de Coastă:
Ţigări confiscate la Constanţa
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat pe raza municipiului Constanţa doi cetăţeni români care ofereau spre comercializare 6.940 de ţigarete netimbrate fără documente legale.
Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de aproximativ 4.170 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar celor doi le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 lei fiecare.

Persoană returnată de pe teritoriul României
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători ai Oficiului Român pentru Imigrări – Serviciul Judeţean Tulcea au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii şi depistării cetăţenilor străini care nu respectă regimul specific micului trafic de frontieră în zona de competenţă, în urma căreia a fost identificată pe raza municipiului Tulcea o persoană de sex feminin, B.M., din R. Moldova. Persoana în cauză a intrat în România în baza permisului de mic trafic şi a depăşit zona de frontieră stabilită prin Acordul care reglementează regimul juridic privind micul trafic la frontieră încheiat între Guvernele României şi R. Moldova, ratificat prin Legea 10/2010.
Celei în cauză i s-a emis decizia de returnare de pe teritoriul României valabilă 15 zile şi i s-a aplicat o sancţiune contravenţională cu avertisment, conform O.U.G. 194/2002 republicată.


Conducere fără permis
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au identificat în trafic, pe raza municipiului Constanţa, un bărbat, în vârstă de 42 ani, care conducea un autoturism marca Ford, înmatriculat în R. Bulgaria, fără a poseda permis de conducere.
Celui în cauză i-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.
     
Frontiera cu Republica Bulgaria:

Autoturism BMW X5 furat depistat la frontiera
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat în zona de competenţă, un autoturism marca BMW X5, care figura ca fiind furat din Italia, din data de 30.01.2007, condus de un cetăţean turc.
Lucrătorii noştri i-au întocmit persoanei în cauză acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt, iar autoturismul a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Giurgiu, până la finalizarea cercetărilor.

Cap tractor Renault Magnum furat, depistat la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Zimnicea, judeţul Teleorman, au depistat în zona de competenţă, un cap tractor Renault Magnum, care figura ca fiind furat din Polonia, din data de 06.01.2010, ce era condus de un cetăţean bulgar.
Lucrătorii noştri i-au întocmit persoanei în cauză acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de tainuire la furt, iar capul tractor a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Teleorman.

Frontiera cu Republica Ungaria:

La frontieră cu documentele altei persoane
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş, au depistat o tânără care a încercat să iasă ilegal din ţară, folosindu-se de cartea de identitate pe care a sustras-o de la o persoană de sex feminin, cetăţean român.
În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei, fals privind identitatea şi furt.
                       

6,12  kilograme tutun confiscat la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul  Punctului de Trecere a Frontierei Vărşand, judeţul Arad, au descoperit cantitatea de 6,12 kilograme tutun pe care un cetăţean român, în vârstă de 35 ani, domiciliat pe raza judeţului Hunedoara, intenţiona să o introducă ilegal în România.
Faţă de persoana în cauză poliţiştii de frontieră au luat măsura cercetării sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, peste limita legală.