Publicat: 6 Februarie, 2012 - 14:23

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.

Principalele evenimente înregistrate:

Frontiera cu Republica Serbia:

Opt migranţi depistaţi la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, judeţul Timiş, au depistat ieri, în zona de competenţă, două grupuri de migranţi, formate din câte patru persoane de sex masculin, cu vârste cuprinse între 21 şi 31 de ani, provenind din Algeria, Maroc şi Sudan, care au trecut ilegal frontiera din Serbia în România.
Lucrătorii noştri au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
                       

Frontiera cu Ucraina:

Autoturism confiscat în P.T.F. Siret pentru trafic cu ţigări

Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul P.T.F. Siret, judeţul Suceava, au descoperit, în autoturismul unui cetăţean ucrainean, 700 pachete de ţigări ce erau ascunse în două locaşuri special amenajate în bordul şi în rezervorul  maşinii. 
Ţigările, în valoare de 970 lei, şi autoturismul marca „Fiat” estimat la 5.000 lei au fost reţinute în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 lei de către lucrătorii vamali.
 

Ţigări ascunse pe corp depistate în P.T.F. Siret
         
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul P.T.F. Siret, judeţul Suceava, au descoperit  ascunse şi nedeclarate în vederea sustragerii de la controlul vamal, înfăşurate pe corpul unei persoane de sex feminin, cetăţean ucrainean, în vârstă de 66 ani, 270 pachete de ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.
Ţigările, în valoare de 330 lei, au fost reţinute în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional de către lucrătorii vamali cu amendă în valoare de 5.000 lei.

 

Lucrare penală pentru contrabadă cu ţigări

      
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din P.T.F. Siret, judeţul Suceava, au  descoperit, ascunse şi nedeclarate, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în portierele unui autoturism condus de un cetăţean român, în vârstă de 21 ani, 45 de pachete de ţigări de diferite mărci, de provenienţă ucraineană. 
Deoarece persoana în cauză a mai fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru sustragerea de la controlul vamal a unui număr de 47de pachete de ţigări, poliţiştii de frontieră i-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
Ţigările, în valoare de 55 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul marca VW, în valoare de 12.000 lei, a fost reţinut în vederea continuării cercetărilor.


Frontiera cu Republica Moldova:

Tentativă de trecere ilegală a frontierei la „Prutul îngheţat”
 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca, judeţul Botoşani, au întocmit dosar penal unui cetăţean R. Moldova, care a trecut ilegal frontiera de stat în România, peste podul de gheaţă format pe râul Prut, cu intenţia de a-şi găsi un loc de muncă în ţara noastră.
Conform Acordului încheiat între Republica Moldova şi România, cetăţeanul a fost predat autorităţilor de graniţă ale statului vecin.
         

Român sancţionat contravenţional în P.T.F. Oancea

Poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Oancea, judeţul Galaţi, au descoperit ascunse şi nedeclarate, în autoturismul unui cetăţean român peste 6.000 de ţigarete cu timbru de acciză R. Moldova.
Lucrătorii vamali au dispus măsura reţinerii ţigaretelor în vederea confiscării şi sancţionarea persoanei în cauză cu amendă contravenţională de 5.000 lei.
                                         
Garda de Coastă:

Furt de fier vechi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat patru cetăţeni români care transportau cu două autovehicule 607 kilograme de metale feroase, (capace de recipienţi apă din fontă şi ţeavă), materiale ce fuseseră sustrase de pe domeniul public, respectiv de la o societate comercială.
Pe numele celor patru persoane depistate au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt, furt calificat şi distrugere, degradare sau aducere în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia.
Persoana de contact: sinsp. de poliţie Dumitru Gia, tel: 0745.128.897

 

Frontiera cu Bulgaria:

Autocamion furat, depistat la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat în zona de competenţă, un autocamion marca Mercedes Benz Actros, care figura ca fiind furat din Ungaria, din data de 20.04.2010, condus de un cetăţean bulgar.
Lucrătorii noştri i-au întocmit persoanei în cauză acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt, iar autocamionul a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Giurgiu, pentru continuarea cercetărilor.
                                           

Frontiera cu Republica Ungaria:

BMW X5 indisponibilizat la Petea
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, au descoperit în zona de competenţă un autoturism BMW X5 căutat de către autorităţile italiene ca probă într-o procedură penală. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că autoturismul a fost însuşit ilegal, prin abuz de încredere.
Lucrătorii noştri au indisponibilizat autovehiculul la sediul S.P.F. Petea până la finalizarea cercetărilor.


Tentativă de trecere ilegală a frontierei  la „zona verde”

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorul Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş, judeţul Bihor, au depistat şi reţinut o familie de cetăţeni turci, formată din doi adulţi şi doi minori, şi pe călăuza acestora, un cetăţean turc, în timp ce încercau să treacă ilegal, pe jos, frontiera romano-ungară pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.
Având în vedere cele constatate, celor doi soţi le-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat iar călăuzei pentru trafic de migranţi.


Cu documente false la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Nădlac, judeţul Arad, au depistat o persoană de sex feminin, în vârstă de 17 ani, din România, care intenţiona să iasă ilegal din ţară folosindu-se de cartea de identitate a unei prietene.
Persoanei în cauză i s-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.