Publicat: 17 Februarie, 2012 - 13:56

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.
 

Principalele evenimente înregistrate:


Frontiera cu Republica R. Moldova:

Ţigări descoperite lipite de un frigider
 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Fronterei Iaşi – feroviar, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 4.960 ţigarete lipite cu bandă adezivă în spatele unui frigider dintr-o cusetă de serviciu în trenul accelerat 401, care circula pe relaţia Chişinău-Bucureşti.
Din verificări s-a stabilit că ţigările aparţin însoţitorului vagonului, Liliana R., în vârstă de 42 ani, cu dubla cetăţenie română şi  Republica Moldova, care a declarat ca le-a achiziţionat cu scopul de a le introduce ilegal în România şi de a le comercializa în municipiul Bucureşti.
 Conform prevederilor legale în vigoare, inspectorii vamali au sancţionat-o contravenţional pe Liliana R. cu amendă în valoare de 5.000 lei şi au dispus ridicarea bunurilor în vederea confiscării.
Persoana de contact: inspector principal de poliţie Denis  Lazar, tel: 0756.053.723

Dosar penal pentru contrabandă
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din P.T.F. Albiţa – jud. Vaslui au descoperit, ascunse şi nedeclarate în salteaua patului din cabina unui autocamion condus de un cetăţean român 1.720 ţigarete diferite mărci, având timbru fiscal al R. Moldova.
Întrucât aceeaşi persoană a mai fost depistată în decurs de un an încercând să introducă ilegal în Romania ţigări de provenienţă R. Moldova, poliţiştii de frontieră vasluieni au întocmit pe numele lui Constantin D. dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi cu propunerile legale.

Frontiera cu Republica Ungaria:

O cameruneză s-a legitimat cu paşaportul verişoarei
Poliţistii de frontieră de la P.T.F. Curtici, judeţul Arad, au depistat pe sensul de ieşire din ţară, într-un tren care circula pe relaţia Bucureşti - Budapesta, o persoană de sex feminin din Camerun care a încercat să treacă ilegal frontiera de stat legitimându-se cu un paşaport francez ce aparţinea verişoarei sale.
 Poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei persoanei în cauză şi cercetarea acesteia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

Pistol cu gaz şi muniţia aferentă, descoperite în maşina unui  italian
 În ziua de 16.02.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Borş, judeţul Bihor, au depistat la controlul de  frontieră, în bagajele unui cetăţean italian, un pistol cu gaz şi muniţia aferentă acestuia ( 818 alice din plumb şi zece butelii de gaz comprimat) pentru care cel în cauză nu poseda autorizaţiile necesare şi nu le-a declarat la intrarea în ţară.
 Armele şi muniţia aferentă au fost reţinute în vederea confiscării, iar cetăţeanului italian i s-a întocmit lucrare penală sub aspectul savârşirii infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.  

 

Garda de Coastă:

Traficant de persoane, identificat la Isaccea
În data de 16.02.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, judetul Constanta, coordonaţi de un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Tulcea, au acţionat în zona de responsabilitate pe linia combaterii traficului de persoane, identificându-l pe B.M. de 35 ani, domiciliat în localitatea Babadag, care racolase patru persoane în vederea exploatării prin muncă.
Pe numele său a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 12, pct. 1 din Legea 678/2001.

Cabluri din cupru, furate în Portul Constanţa
În data de 16.02.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în zona Portului Constanţa, trei cetăţeni români care transportau mai multe cabluri din cupru, în greutate de aproximativ 50 de kilograme, sustrase de la o macara funcţională din Portul Constanţa.
 Cablurile din cupru, în valoare de aproximativ 1.500 lei, au fost predate societăţii comerciale prejudiciate, iar pe numele celor trei persoane au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 208 şi art. 209, lit. g din Codul Penal.

Infracţiuni pe drumurile publice
În data de 16.02.2012 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au identificat în trafic, în municipiile Constanţa şi Tulcea, un cetăţean român şi unul turc, care conduceau autoturisme cu autorizaţia de circulaţie provizorie expirată.
De asemenea, în localitatea Lumina din judeţul Constanţa a fost identificat în trafic cetăţeanul român T.A. de 26 ani, care conducea un autoturism marca Fiat, având asupra sa asigurarea tip verde a autovehiculului şi tichetul de inspecţie tehnică, ambele documente prezentând indicii de falsificare.
Poliţiştii de frontieră au acţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare, luând toate măsurile impuse de lege.

 

Frontiera cu Republica Bulgaria:

Sprijin pentru marinari prinşi între sloiuri de gheaţă
În cursul zilei de 16.02.2012, poliţiştii de frontieră călărăşeni au acţionat cu promptidudine la solicitarea Agenţiei de Navlosire şi a Căpităniei Portului Călăraşi, de a asigura transportul de alimente către echipajele a două nave prinse în gheţuri pe Dunăre.
Un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţie de Frontieră Călăraşi, judetul Călăraşi, s-a deplasat în dreptul km.flv. 379, respectiv 380, pe direcţia localităţii Rasa, cu o maşină de teren din dotare, dar şi pe jos o parte din drum, iar alimentele au fost transbordate pe un snowmobil.
Cele două nave şi personalul îmbarcat se vor afla în continuare în atenţia poliţiştilor de frontieră.
             
Autoturism BMW neînmatriculat depistat la Giurgiu
În ziua de 16.02.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat în zona de competenţă, un autoturism marca BMW, model 525d, care figura neînmatriculat.
Poliţiştii de frontieră au întocmit şoferului acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Autoturism Alfa Romeo neînmatriculat depistat la Bechet
În ziua de 16.02.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet, judeţul Dolj, au depistat în zona de competenţă, un autoturism marca Alfa Romeo, care figura neînmatriculat.
Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanei in cauză acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.