Publicat: 20 Februarie, 2012 - 17:15

 Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.

Principalele evenimente înregistrate:

Frontiera cu Republica Moldova:

Migranţi depistaţi la frontiera de est
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Răducăneni, judeţul Iaşi, au depistat 10 persoane, cetăţeni iranieni şi afgani, care trecuseră ilegal frontiera din Republica Moldova în România pe podul de gheaţă format pe râul Prut.
Din cauza temperaturilor scăzute, persoanele în cauză, cu vârste cuprinse între 3 şi 41 ani, au fost conduse la spitalul din localitatea Răducăneni, unde au primit asistenţă medicală de specialitate, fiind în afara oricărui pericol.
Lucrătorii noştri au întocmit persoanelor în cauză dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat.

Contrabanda cu ţigări - afacere de familie
Politiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F.Iaşi, acţionând în baza unei informaţii, au depistat doi cetăţeni R. Moldova, tată şi fiu, care transportau,, ascunse în spaţii special amenajate, prin modificări structurale aduse autoturismului, 16.200 ţigarete de diferite mărci cu timbru de acciză Republica Moldova.
Poliţiştii de frontieră au întocmit celor doi bărbaţi dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzator peste limita a 10.000 de ţigarete, introducerea în ţară, de două ori în decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mica de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.
Ţigaretele, în valoare de 7.047 lei, au fost ridicate în vederea confiscării iar autoturismul, a fost indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Iaşi, în vederea continuării cercetărilor.  


50 euro mită refuzată de un poliţist de frontieră
În urma denunţului formulat de un poliţist de frontieră din cadrul P.T.F. Albiţa, judeţul Vaslui, un cetăţean român s-a ales cu dosar penal întocmit de ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Judeţean Anticorupţie Vaslui, pentru că a încercat să ofere suma de 50 euro unui poliţist de frontieră pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile conferite de lege.
Şofer cu alcoolemie de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat depistat la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Albiţa, judeţul Vaslui, au întocmit dosar penal unui cetăţean bulgar care s-a prezentat pentru a intra în ţară din R. Moldova conducând un autocamion deşi consumase băuturi alcoolice.


Ţigarete de contrabandă ascunse pe corp la intrarea în ţară
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani, au depistat, în cursul zilei de sâmbătă, mai multe persoane care au încercat să introducă în ţară ţigarete de contrabandă ascunse pe corp.
Ţigaretele, în valoare de aproximativ 4.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoanele au fost amendate contravenţional cu amendă în valoare totală de 20.000 lei.
       

Frontiera cu Republica Ungaria:

Peste 100 kg de cafea reţinută în P.T.F. Borş
 Poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Borş, judeţul Bihor, au depistat un cetăţean român care intenţiona să introducă ilegal în ţară 117 kg de cafea, procurată din Ungaria.
Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990, iar cafeaua, în valoare de 3.500 lei, a fost ridicată de către poliţiştii de frontieră bihoreni în vederea confiscării.
 

Opt migranţi depistaţi la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, au depistat două grupuri formate din opt persoane, cetăţeni algerieni şi marocani, cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani, care încercau să treacă ilegal frontiera verde a României în Ungaria, pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.
Cei opt cetăţeni străini sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

Certificat de înmatriculare fals depistat la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş, au depistat un cetăţean italian care dorea să intre în ţară cu un autoturism Dacia Logan, al cărui certificat de înmatriculare era fals.
În cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Document de identitate fals depistat la frontieră
 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiş, au depistat un cetăţean român care încerca să treacă ilegal frontiera în Ungaria, folosindu-se de o carte de identitate românească falsă.
Persoanei în cauză i-a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi fals privind identitatea.                               
                 

Ţigări ucrainene aduse din Ungaria
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, au depistat un cetăţean român care intenţiona să introducă ilegal în ţară, din Ungaria, aproximativ 450 pachete de ţigări de provenienţă ucraineană.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală.

Paşaport falsificat prin înlocuirea fotografiei
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, au depistat o persoană de sex feminin, în vârstă de 55 ani, din Georgia, care intenţiona să iasă ilegal din ţară cu un paşaport ucrainean falsificat, pe care îl procurase contra sumei de 1.800 euro.
Femeia este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals privind identitatea, uz de fals şi tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.
                    

Garda de Coastă:

Pescador turcesc, depistat braconând în Marea Neagră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au iniţiat o acţiune privind combaterea braconajului piscicol în marea teritorială şi zona economică exclusivă a României, în urma căreia a fost identificat un pescador sub pavilion Turcia, cu 15 marinari la bord, care naviga la o distanţă de aproximativ 60 mile marine travers de zona Chituc – Gura Portiţei.
La bordul pescadorului au fost găsite plase de pescuit în lungime de aproximativ 70 de kilometri.
Nava maritimă a Gărzii de Coastă a escortat pescadorul turcesc către Portul Constanţa, pentru continuarea cercetărilor.

Transport ilegal de motorină în Portul Constanţa
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în Portul Constanţa un cetăţean român care transporta două tone de motorină pentru care a prezentat un aviz de însoţire a mărfii falsificat.
Pe numele persoanei în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual şi uz de fals.

Încălţăminte sport contrafăcută
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în zona de competenţă de pe raza judeţului Tulcea, doi cetăţeni români care încercau să comercializeze mai multe perechi de încălţăminte sportivă susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală unor mărci renumite.
Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, pe numele celor doi fiind întocmite lucrări penale pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.
 

Plase de pescuit interzise de lege
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care pescuiau cu plase interzise de lege.
Uneltele de pescuit, două setci din plasă în lungime de aproximativ 80 metri, au fost ridicate în vederea confiscării, iar pe numele celor în cauză a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producere, import, deţinere, comercializare sau utilizare de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial.


Frontiera cu Republica Bulgaria:

Case deszăpezite de poliţişti de frontieră
Sâmbătă, 18.02.2012, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu au participat la deszăpezirea a cincisprezece case din localitatea Radu Vodă, judeţul Giurgiu, locuite de persoane în vârstă aflate în imposibilitatea de a se deszăpezi singure.
 Cu această ocazie poliţiştii de frontieră giurgiuveni au împărţit şi ajutoare umanitare constând în hrană şi apă, procurate prin contribuţia benevolă a lucrătorilor noştri.
    

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute reţinute la Bechet
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Bechet, judeţul Dolj, au descoperit, într-un autoturism marca Renault Espace şi într-un autocamion marca Volvo, carcase de telefon, flacoane cu apă de toaletă şi articole vestimentare, inscripţionate cu numele unor firme renumite, susceptibile a fi contrafăcute, pe care doi cetăţeni polonezi intenţionau să le introducă ilegal în ţară.
Persoanele în cauză sunt cercetate penal pentru punerea în circulaţie fără drept de bunuri purtând menţiuni false privind mărcile, bunurile fiind reţinute de către autoritatea vamală.
 

Autoutilitara Daf radiată din circulaţie depistată la Giurgiu
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat în zona de competenţă, o autoutilitara marca Daf, condusă de un cetăţean român care figura ca radiată din circulaţie din data de 03.08.2010, din Germania.
Poliţiştii de frontieră au întocmit şoferului acte premergătoare de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals şi neînmatriculat, iar propietarului pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.
                              

Frontiera cu Serbia:
Migranţi reţinuţi la frontiera cu Serbia
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lunga, judeţul Timiş, au depistat patru persoane care intenţionau să treacă ilegal frontiera verde pentru a intra în România din Serbia.
Persoanelor în cauză, cetăţeni din Pakistan şi Algeria, cu vârste cuprinse între 24 şi 33 de ani, le-au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
                 

Frontiera cu Ucraina:
Autoturism confiscat în P.T.F. Siret pentru trafic cu ţigări
Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul P.T.F. Siret, judeţul Suceava, au descoperit, în autoturismul unui cetăţean ucrainean, aproximativ 1.500  pachete de ţigări ce erau ascunse într-un locaş special amenajat în podeaua  maşinii.
         Ţigările, în valoare de 1.830 lei, au fost reţinute în vederea confiscării, iar  şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei.
        Totodată, autoturismul marca „VW”, a fost ridicat în vederea confiscării, întrucât avea confecţionat un locaş special amenajat pentru ascunderea ţigărilor.