20 mai 2022

„Situația din jurul Coreei de Nord ar putea escalada dacă SUA reacţionează exagerat”, susține un expert rus în problematica peninsulei coreene

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Konstantin Asmolov, cercetător în cadrul Centrului de Studii Coreene de la Institutul Orientului Îndepărtat al Academiei Ruse de Științe, a atras atenția asupra faptului că distanța de zbor a rachetei lansate de Phenian pe 11 ianuarie a fost de aproximativ 1.000 km, ceea ce este linia dintre rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune.

Situația legată de lansările de rachete hipersonice de către RPDC la începutul lui 2022 ar putea escalada dacă Statele Unite reacţionează exagerat la acestea. Această opinie a fost exprimată sâmbătă într-un interviu acordat TASS de către un expert al Clubului Internațional de Discuții Valdai, un cercetător de frunte la Centrul de Studii Coreene de la Institutul Orientului Îndepărtat al Academiei Ruse de Științe, Konstantin Asmolov.

„Ele [lansările de rachete] vor escalada dacă vor provoca o acțiune excesivă a SUA”, a spus el.

Expertul a atras atenția asupra faptului că raza de acțiune a rachetei lansate de Phenian pe 11 ianuarie era de aproximativ 1.000 km, ceea ce reprezintă linia dintre rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune. „Acesta este singurul motiv de îngrijorare”, a spus Asmolov.

„Coreenii din Nord arată că s-au săturat să aştepte nişte răspunsuri din SUA. Pentru că spun constant că sunt pregătiţi pentru dialog dacă SUA îşi abandonează politica ostilă”, a continuat interlocutorul agenţiei.

Analistul a subliniat că liderul nord-coreean, Kim Jong Un încă își ține promisiunea de a se abține de la lansarea de rachete balistice intercontinentale. „El deține această obligație, deși rămâne, în general o obligație orală, a domnului, și nu un acord stabilit legal, care a fost propus la Hanoi (la summit-ul SUA-RPDC din 2019)”, – a adăugat expertul.

Pe 5 ianuarie, Agenția Centrală de Știri din Coreea, KCNA, a raportat că Coreea de Nord a testat o rachetă hipersonică. Se observă că a zburat aproximativ 700 km și a lovit ținta. Pe 12 ianuarie, Coreea de Nord a anunțat testarea cu succes a unei alte rachete hipersonice. După cum s-a anunțat la Phenian, pe 11 ianuarie, ea a zburat 1.000 de km și a lovit cu precizie ținta, schimbând brusc traiectoria în etapa finală a zborului. Testul, conform acestui raport, a avut ca scop verificarea finală a caracteristicilor tehnice ale sistemului de arme hipersonice dezvoltat în RPDC. Pe 14 ianuarie, Garda de Coastă japoneză a informat că RPDC a mai lansat o rachetă către Marea Japoniei, care a fost a treia lansată de Phenian în 2022.

După lansarea rachetelor nord-coreene în 5 și 11 ianuarie, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat șase cetățeni nord-coreeni pe lista persoanelor pe care Washingtonul le consideră implicate în proliferarea armelor de distrugere în masă.

A consemnat Ciprian Pop