Publicat: 5 Mai, 2014 - 08:38
Share

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în această dimineață (ora 6:45), nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza unor evenimente rutiere și nici probleme semnificative de fluență a traficului, care să fie determinate de vremea nefavorabilă ori de alți factori (cu excepția lucrărilor din carosabil, care sunt prezentate detaliat pe pagina de internet a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, la secțiunea „Situația drumurilor naționale”) .
Atenție la fenomenele de instabilitate atmosferică prognozate de meteorologi! De regulă, umiditatea carosabilului crește pericolul de derapaj. Pe de altă parte, vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare. Nu trebuie uitat nici faptul că, în timpul precipitațiilor, posibilitățile de percepție pe cale vizuală a marcajelor și indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente ș.a.m.d. devin din ce în ce mai restrânse. Astfel, este extrem de important:
•    să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcție de distanța de vizibilitate, de starea suprafeței carosabile și de valorile de trafic;
•    să se mărească distanţa, în mers, între vehicule;
•    să se folosească luminile de întâlnire și, după caz, cele de ceață, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria;
•    să nu se bruscheze comenzile autovehiculului și
•    să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depășire, schimbarea benzii de circulație, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă și temeinică asigurare.
Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deși regulamentare, în dreptul copacilor (construcțiilor) care pot fi rupți (distruse) de vântul puternic.
În cele din urmă, menţionăm că nu sunt probleme deosebite referitoare la circulația feroviară şi nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise (cu excepția aeroportului Suceava, a cărui pistă este închisă pentru modernizare).