25 septembrie 2022

Slănic-Moldova, primul oraş din România care a găsit soluţia pentru capturarea urşilor bruni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Slănic-Moldova a devenit primul oraş din România care a demonstrat că a găsit soluţii concrete pentru a rezolva problema urşilor bruni care îşi abandonează habitatul natural pentru a coborî în mijlocul oraşului, punând în pericol vieţile şi bunurile oamenilor.

La mijlocul săptămânii trecute, prin acţiunea concentrată a tuturor factorilor implicaţi în prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra persoanelor şi bunurilor acestora, primăria Slănic-Moldova a reuşit capturarea unui exemplar de urs brun şi relocarea acestuia într-un fond de vânătoare din zona Borsec.

„Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 21 iulie 2021 a creat cadrul legal necesar pentru capturarea acestor urşi. Drept urmare, în luna decembrie 2021 am comandat o cuşcă de capturare, pentru că echipa de intervenţie, formată conform ordonanţei mai sus-menţionate, stabilise deja că urşii trebuie capturaţi şi duşi într-un alt fond de vânătoare, pentru că se obişnuiseră deja în Slănic-Moldova. Această cuşcă ne-a parvenit în luna aprilie a acestui an, însă în toată această perioadă am depus eforturi susţinute pentru a limita cât mai mult prezenţa urşilor în staţiune. De exemplu, am dotat coşurile de gunoi cu dispozitive care, seara, le schimbau poziţia pe orizontală, astfel încât urşii să nu poată avea acces la ele, după ce, în prealabil, le goleam şi le curăţam de resturi. De asemenea, am derulat ample campanii de informare şi educare a turiştilor astfel încât aceştia să nu mai arunce resturi de mâncare pe aleile sau pe drumurile din staţiune”, a declarat dl. Gherghe Baciu, primarul oraşului Slănic-Moldova.

Chiar dacă primăria depunea eforturi continue pentru capturarea urşilor, o problemă majoră cu care se confrunta ţinea de faptul că niciun un fond de vânătoare nu dorea să primească urşii de la Slănic-Moldova. „În afară de sanctuarul de la Zărneşti, care ne-a trimis o adresă prin care ne comunica faptul că poate să primească doar ursoaica pe care o aveam în împrejurimile staţiunii, împreună, cu cei doi pui ai ei, nimeni nu ne primea urşii. În urmă cu două săptămâni, însă, am primit confirmarea de la un fond de vânătoare din Ardeal că sunt de acord să ne primească urşii, astfel încât am putut trece efectiv la capturarea acestora”, a mai spus primarul Baciu.

Toate aceste eforturi depuse de primarul oraşului Slănic-Moldova s-au concretizat săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, când primul urs brun a fost capturat şi relocat în apropiere de Borsec. „Capturarea ursului s-a făcut cu respectarea tuturor procedurilor şi legilor în vigoare”, a încheiat primarul Gheorghe Baciu.

Acţiunile de capturare şi relocare a urşilor bruni vor continua şi în perioada următoare, concomitent cu campaniile de informare pe care primăria Slănic-Moldova le va derula în rândul turiştilor, dar şi al localnicilor.

Primăria Slănic-Moldova
Departamentul de Comunicare

Sursa foto pixabay