6 decembrie 2021

Şlepuri cu peste 1.000 tone de deşeuri, descoperite în Portul Murfatlar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 3.000 tone de deşeuri, oprite să intre în România, de la începutul anului

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu au depistat două şlepuri cu motor ce transportau peste 1.000 tone de deşeuri.

De la începutul anului, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în colaborare cu autorităţile competente în protecţia mediului ale judeţului Constanţa, au descoperit şi oprit, în total, aproximativ 3.000 tone de deşeuri care urmau să ajungă în România.

În data de 08.06.2021, în urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, s-au deplasat în Portul Murfatlar unde au efectuat un control asupra mărfurilor transportate cu două şlepuri motor, sub pavilion România. Acestea transportau 1.060 de tone mărfuri declarate ca deşeuri metalice provenite din R Bulgaria ce urmau a fi descărcate în Portul Constanţa, pentru o firmă de pe raza municipiului Bucureşti care efectua activităţi de import în România.

În urma verificării documentelor, s-a constatat că acestea sunt întocmite neconform, fiind declarate mai multe coduri de deşeuri feroase. Verificările au fost realizate şi fizic asupra compartimentelor marfă, fiind descoperit faptul că, pe lângă tipurile de deşeuri înscrise în acte, erau amestecate şi deşeuri de plastic, ambalaje carton, cauciuc, ebonită, deşeuri electrice, motoare cu ardere internă ce conţin lubrifianţi şi uleiuri, filtre ulei folosite, acumulatori – baterii, piese auto cu componente din cauciuc.

În acest sens, comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a mărfii şi returnării acesteia la expeditor, în Bulgaria, deoarece transporturile erau deşeuri neconforme.

În anul 2021, au fost identificate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa, 23 de astfel de cazuri, fiind descoperite, în total peste 2.000 tone de deşeuri, în Portul Constanţa, dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă, astfel:
– În PTF Port Constanţa Sud Agigea – aproximativ 1.900 tone deşeuri
– În Portul Murfatlar – 1.000 tone
– În PTF Negru Vodă – 45 de tone
– În PTF Vama Veche – aproximativ 100 de tone.

În toate cazurile, după finalizarea activităţii de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţilor comerciale expeditoare.

COMPARTIMENTUL PURTĂTOR DE CUVÂNT