25 iunie 2022

Slovacia este gata să se alăture evacuării celor din Afganistan amenințați de talibani

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Ivan Korchok, a declarat că sunt în curs negocieri active cu NATO în această privință.

Slovacia negociază activ cu alte state NATO despre modul de a acorda sprijin la evacuarea de urgență a cetățenilor din Kabul care sunt amenințați de mișcarea radicală talibană. Acest lucru a fost anunțat duminică de ministrul afacerilor externe și europene din Slovacia, Ivan Korchok.

„În ultimele zile și ore, am negociat intens cu partenerii [NATO] cu privire la modul în care Slovacia se va alătura crizei [din Kabul] de evacuare a cetățenilor amenințați de  talibanii care au preluat puterea în Afganistan”, a spus politicianul, citat de TASR, agenția de știri a țării.

„Informațiile primite despre transferul Kabulului în mâinile talibanilor sunt vești foarte proaste pentru pacea, stabilitatea și securitatea Afganistanului, precum și a întregii regiuni”, a subliniat Korchok, adăugând că Slovacia nu va fi capabilă să recunoască regimul politic care a venit la putere ca urmare a unei acțiuni violente.

„Mă gândesc la oamenii din Afganistan, în special la cetățenii cei mai vulnerabili – femei și fete, ale căror drepturi și libertăți fundamentale sunt amenințate. Facem apel la toți participanții la evenimentele afgane pentru a evita vărsarea de sânge și pentru a asigura siguranța și drepturile tuturor cetățenilor „, a spus ministrul.

Ciprian Pop