29 iunie 2022

Slovacia expulzează trei diplomați ruși

harta slovakia- wikimedia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministerul de Externe al țării a declarat că activitățile lor sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.

Slovacia expulzează trei angajați ai ambasadei Rusiei la Bratislava, potrivit celor anunțate de catre secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe,  Yuray Tomaga, ale cărui cuvinte sunt citate luni de agenția de presă TASR .

„Slovacia a decis să expulzeze trei angajați ai ambasadei Rusiei în republică”, a spus Tomaga. „Motivul sunt activitățile lor, care sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, a argumentat el.

Reprezentantul Ministerului Slovac de Externe a adăugat că angajații ambasadei Rusiei trebuie să părăsească Slovacia în 72 de ore. Decizia de a le expulza a fost luată pe baza informațiilor de la serviciile secrete slovace. „Ministerul Slovac de Externe îndeamnă cu tărie ambasada Rusiei să-și desfășoare activitatea în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și să oprească activitățile care o contrazic”, a spus Tomaga. La randul sau, Ministerul rus de Externe a numit această decizie a autorităților slovace „o acțiune fără temei”. Federația Rusă nu o va lăsa fără răspuns, a spus pentru TASS un funcționar al MAE de la Moscova.

După cum a raportat luni ziarul Pravda din Bratislava , poliția slovacă a reținut mai mulți angajați ai Ministerului Apărării al Republicii și ai Serviciului de Informații Slovac sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia.

Printre cei reținuți se numără, în special, un colonel slovac, precum și o persoană care a colaborat cu site-ul Main News. Cel puțin trei persoane au fost reținute. Potrivit ziarului, au primit fonduri de la un angajat al Ambasadei Rusiei în Slovacia.

Ministerul Slovac al Apărării, într-o declarație transmisă presei, a informat că rețeaua de agenți a fost descoperită cu ajutorul contrainformațiilor militare, care „au furnizat dovezi cheie autorităților [de stat competente] pentru urmărirea penală în acest caz. <…> contrainformațiile militare, aflate în subordinea actualei conduceri a Ministerului Apărării, vor continua să îndeplinească sarcini care vizează asigurarea apărării și securității Slovaciei și a cetățenilor săi”, – se spune în document.

Între timp, Pravda a informat că unul dintre suspecții reținuți și-a mărturisit deja infracțiunile care i-au fost imputate. Ziarul l-a citat și pe Nagy spunând: „Acesta este doar începutul. Cred că, în general, structura [rețelei de agenți] ne-a fost bine dezvăluită. Vom merge mai departe – clar și consecvent [în lichidarea acesteia. ].”

Potrivit fostului șef al serviciului de informații militare din Cehia, Andor Sandor, „serviciile de informații ale Rusiei, cunoscutul GRU, nu au reușit să se transforme de la acel sistem anterior din, să zicem, perioada Pactului de la Varșovia. Activitățile lor sunt schematice. Vor convinge pe cineva din zona de interes să coopereze, chiar dacă informațiile pe care le oferă nu ar avea nicio valoare”, spune Sandor.

Cu toate acestea, mai multe informații despre furnizarea de arme și muniții catre Ucraina ar putea fi valoroase pentru ruși. „În plus, din frânturi banale pot ajunge sa afle ce transport și unde vor fi armele, ca să poată ataca transportul”, explică Sandor.

Sandor nu a vrut să speculeze cât de mult ar putea fi infiltrate structurile de securitate ale Slovaciei de spioni ruși. „Într-un moment în care oamenii din structurile de informații slovace  sunt dispuși să ia parte la situatii care implica corupție, cum arată la etajele inferioare, asta mă sperie, dar, desigur, că nu se poate generaliza sa se spuna că sunt automat predispuși la spionaj pentru puterile străine”, adaugă Sandor.

Andor „Andy” Šándor, actualmente general în rezervă și consilier de securitate. În anii 1972–1980 a studiat la școlile militare cehoslovace. În anii 1980–1984, a ocupat funcții de comandă și personal la Divizia 20 de motorizate din Karlovy Vary. Din 1986 a lucrat în Statul Major al Armatei Populare Cehoslovace.  Din 1991 până în 1995, a ocupat postul de atașat militar în Marea Britanie. În 2001 și 2002, a fost șef al Serviciului de Informații Militare. În 1997, a absolvit un curs pentru Șeful Departamentului Apărării din Monterrey, SUA, iar în 2000 a absolvit Colegiul NATO din Roma. Lucrează ca si consultant și analist de securitate din 2003.
Foto : wikimedia commons
A consemnat Ciprian Pop