Publicat: 21 Septembrie, 2016 - 13:11

Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, peste 60.000 de angajați lucrează în outsourcing-ul local, o piață  estimată la 1,2 miliarde de euro, a cărei valoare crește cu cel puțin 20% în fiecare an. Cu toate acestea, salariile rămân în continuare la un nivel scăzut, mult sub media europeană.

Piața locală de outsourcing este reprezentată de birourile Shared Service Centers (SSC), care acoperă activitățile de externalizare a diverselor procese de afaceri, precum contabilitate, logistică și achiziții, HR, IT, marketing online și call center. Majoritatea acestor centre livrează proiecte pentru companii multinaționale, care au găsit în România una dintre cele mai atractive piețe pe plan global la acest capitol. 

”Pintre motivele pentru care țara noastră atrage atât de multe Shared Service Centers se numără, în primul rând, forța de muncă mai ieftină decât în restul țărilor din Europa și, bineînțeles, nivelul de pregătire a tinerilor din România, potențialul lor, adaptabilitatea rapidă la cultura țărilor pentru care se oferă astfel de servicii. De asemenea, un atuu care face diferența în decizia multinaționalelor îl reprezintă și cunoașterea foarte bună a limbilor străine de către tinerii români”, explică Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director în cadrul Smartree.

În topul orașelor în care se înființează cele mai multe SSC, Bucureștiul încă rămâne cel mai ofertant ca forță de muncă pentru companiile multinaționale care au pătruns în România, următoarele locuri fiind deținute de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.

O piață cu un ritm constant de creștere
Potrivit datelor din piaţă, sectorul local de outsourcing a avut anul trecut o valoare de 1,2 miliarde de euro, anul acesta estimarea fiind de circa 1,5 miliarde de euro. De altfel, cifra totală de afaceri raportată de centrele de outsoursing din România înregistrează o rată anuală de creștere de cel puțin 20%, un ritm care poate aduce unele provocări specifice pe piața muncii.
”Dacă se va menține ritmul actual de înființare și dezvoltare a noi puncte de lucru în România, se poate ajunge în etapa în care companiile se vor confrunta cu lipsa de personal calificat, lucru care deja estimăm că se simte în piaţă. Implicit, salariile pot crește, în ideea atragerii forței de muncă de la concurență, ceea ce ar putea produce scăderea profitabilității. Acest lucru ar putea genera migrarea către alte zone, unde salariile sunt mai competitive”, mai spune Bogdan Badea.
Pozițiile entry level, majoritare
În ceea ce privește cele mai multe poziții care se regăsesc în centrele de outsoursing, țara noastră se situează la un nivel de bază, cu majoritatea joburilor dedicate segmentului de carieră entry level. Astfel, studenții sau absolvenții de orice facultate, care cunosc o limbă străină și care sunt în căutarea unui loc de muncă, au șanse mari de a fi angajați de către o companie de SSC.
”Este totuși de preferat ca, în afară de engleză, candidații la aceste joburi să  cunoască încă o limbă străină. Abilitățile lingvistice sunt suficiente în această fază, companiile fiind dispuse să ofere training-ul de specialitate necesar pozițiilor respective. Este de menţionat că stăpânirea unei limbi străine exotice, precum olandeză sau chineză, este un mare avantaj”, menționează Bogdan Badea.

Salariile, fruntașe ca ritm de creștere, codașe ca valoare la nivel european
Pe segmentul specialiștilor, industria de outsourcing din România atrage contabili, analiști în logistică și achiziții, ingineri software, specialiști în HR, IT, marketing online. Aceștia formează un target important pentru angajatori, dar care este însă instabil, în contextul concurenței accentuate din piață.
”Pe fondul creșterii numărului de centre de outsoursing, angajatorii sunt nevoiți să atragă tinerii cu oferte tot mai avantajoase, ceea ce duce la o fluctuație destul de mare de personal în piață și implicit la dificultăți în recrutarea, dar și în fidelizarea angajaților”, subliniază Bogdan Badea. 
Cu toate acestea, salariile se situează încă foarte jos în topul țărilor europene în care SSC au o prezență relevantă. Potrivit Smartree, procentual România este în fruntea Europei raportat la ritmul de creștere, însă valoarea salariilor este în continuare la cel mai scăzut nivel.
Comunicat de presa: Smartree