Publicat: 21 Aprilie, 2016 - 15:44

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) va picheta în data de 21.04.2016, între orele 14.00-16.00, sediul Ministerului Justiției, fiind a șaptea zi de pichetare, consecutivă.

La acțiunea de pichetare vor participa consilierii de probațiune din municipiul București, alături de consilierii din Arad, Alba, Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea — cu alte cuvinte, specialiști care vin din toate zonele României. Efortul pe care aceștia îl fac (unii călătorind și 24 de ore pentru a participa la două ore de pichetare) demonstrează un singur lucru: criza probațiunii tinde să devină una de nerezolvat. De nerezolvat în plan obiectiv și în plan subiectiv.

Obiectiv, până la această dată, ar fi trebuit:

Să existe un program realist de angajări de personal de specialitate și auxiliar, care să ducă la scăderea mediei de persoane supravegheate de către un consilier,

Să existe un pachet de acțiuni care să genereze o egalizare a drepturilor consilierilor de probațiune în raport cu cele ale altor categorii de personal din sistemul de justiție,

Să fie întreprinse demersuri pentru asigurarea elementelor de securitate a muncii și de întreținere a spațiilor de lucru.

Obiectiv, nimic din toate acestea nu există!

Subiectiv, suntem deja, la această dată: suprasolicitați, slab retribuiți în raport cu volumul/complexitatea și dificultatea muncii, lipsiți de drepturi similare altor categorii din sistemul de justiție, lipsiți de minime elemente de siguranță legislativă și a integrității psihice și fizice.

Subiectiv, ne simțim frustrați pentru că înșiși diriguitorii noștri ne frustrează de orice speranță de minimă normalitate și funcționalitate a muncii. La sesizările mai mult decât justificate ale consilierilor de probațiune, răspunsul a fost același: deocamdată nu, altă dată!

Sunt 6 zile de când consilierii Serviciului de Probațiune București, alături de consilieri de probațiune din alte județe, pichetează sediul Ministerului de Justiție și al Direcției Naționale de Probațiune (DNP). În acest răstimp, singurul răspuns pertinent obținut din partea DNP a fost: 'Hai, băi!'. Nu am înțeles polisemicul 'hai!' în contextul discuției, dar când hight-managementul discută cu personalul de execuție (managerii de caz) în termeni de 'băi' este vizibil interesul manifestat pentru rezolvarea problemelor ultimilor.

Cât despre hai!, de unde venim și încotro ne îndreptăm, de fapt?

Venim din București, venim din aproape toată țara! Venim să le amintim factorilor de decizie că de Noile Coduri, Penal și de Procedură Penală, se ocupă 300 de consilieri de probațiune! Pentru a vă arăta că, dacă am merge toți în același sens, cei 300 de consilieri de probațiune ar călători cu un singur tren de călători.

Crina MOCANU

Președinte

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune