Publicat: 20 Martie, 2020 - 12:49
Share

Stimaţi colegi,

Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) constată cu îngrijorare avalanşa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19 şi semnalează autorităţilor riscul de a deveni victime sau potenţiale surse de infecţie precum şi nevoile identificate de medicii de familie pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă.

Suntem în pragul preluării multor responsabilităţi pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară. Rolul nostru, al medicilor de familie, va creşte exponenţial.

Această perspectivă ne găseşte nepregătiţi din punct de vedere tehnic deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit.

Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale.

Pe perioada stării de urgenţă, legislaţia referitoare la domeniul asistenţei medicale va suferi modificări rapide, la care trebuie să ne adaptăm. Va creşte nevoia de asistenţă medicală a populaţiei, concomitent cu riscul de infectare a personalului care lucrează în cabinetele medicale. Prin urmare, aceste modificări legislative trebuie să aibă pe primul plan protecţia personalului medical care trebuie utilizat exclusiv pentru furnizare a de servicii medicale populaţiei.

Obligarea medicilor de familie să desfăşoare activităţi nemedicale în afara cabinetelor pe de-o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistenţă medicală, iar pe de altă parte va creşte riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus, ceea ce va lăsa populaţia deservită fără asistenţă medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unităţile de Primire Urgenţe ale spitalelor şi va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei. Pe durata unei epidemii, interesul comun al medicilor şi pacienţilor este reducerea numărului de consultaţii nenecesare, dar acest lucru trebuie dublat de asigurarea unor venituri constante la nivelul mediei ultimelor trei luni, chiar dacă numărul de consultaţii este scăzut şi chiar dacă medicul intră în carantină sau izolare, în mod similar cu atitudinea faţă de finanţarea spitalelor.

Facilitatea oferită de decontarea a opt consultaţii pe oră în loc de patru, aparent o ofertă generoasă, presupune de fapt vigilenţă sporită şi efort suplimentar care incumbă responsabilitate majoră dar nu rezolvă scăderea finanţării medicilor de familie pe perioada epidemiei. O astfel de scădere a finanţării nu trebuie să se întâmple în această perioadă de epidemie şi mai ales cu personalul medical. Practic, într-un război epidemiologic, încercăm să facem economie,dar nu pe seama medicilor, oricare ar fi ei.În acelaşi sens, în curând vom fi asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantina sau (auto)izolare, deşi noi nu am avut o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire.

De asemenea, ni se permite prescrierea medicamentelor fără limitele impuse de HG 720/2008 şi fără card de sănătate, însă avem semnale din teritoriu că, din motive tehnice, unele farmacii nu pot elibera fracţionat aceste prescripţii.

În plus, facilităţile legislative reale se amestecă cu anunţuri ale CNAS care în prezent nu au fundament juridic şi care menţionează doar că se are în vedere o anumită serie de măsuri care nu sunt efectiv aplicabile fără să fie validate printr-un ordin de preşedinte al CNAS.

Avertizăm colegii că toate modificările legislative trebuie aplicate cu responsabilitate, cu atât mai mult cu cât starea de urgenţă declarată la nivel naţional poate aduce responsabilizări suplimentare pentru încălcarea normelor juridice, chiar dacă acestea nu sunt din culpă.

Suntem conştienţi de toate aceste ne ajunsuri şi solicităm public rezolvarea lor. Este esenţial să ne pregătim temeinic pentru zilele ce vor urma, să dăm dovada de profesionalism şi solidaritate şi să susţinem o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acţiuni care ne vor ajuta să depăşim împreună aceste momente dificile ale profesiei noastre.

Dr. Dina Mergeani
Preşedinte SNMF