2 iulie 2022

SNSPA: Evenimentele desfăşurate între 27 şi 30 iunie 1941 au dus la uciderea unei treimi din populaţia evreiască a Iaşiului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi, unul dintre cele mai atroce acte criminale săvârşite pe teritoriul României. Evenimentele desfăşurate între 27 şi 30 iunie 1941 au dus la uciderea unei treimi din populaţia evreiască a Iaşiului, adică aproape 14.000 de civili.

Barbaria acelor zile cade în întregime în responsabilitatea guvernului condus de Ion Antonescu, care a folosit în acţiunea sa instituţii ale statului: armata, poliţia, jandarmeria.

Pogromul de la Iaşi a fost expresia violenţei statului împotriva propriilor cetăţeni a căror unică vină era apartenenţa la o anume etnie.

Raportul Comisiei Internaţionale de studiere a Holocaustului în România, acceptat de Statul Român în anul 2004, recunoaşte clar responsabilitatea regimului antonescian în comiterea crimelor din perioada Holocaustului, printre care şi pogromul de la Iaşi. Pe acesta îl defineşte ca „primă fază a distrugerii fizice a evreilor din România”.

Comunitatea academică a SNSPA îşi exprimă dorinţa ca aceste fapte să nu fie uitate, astfel încât niciodată antisemitismul şi ura rasială şi etnică să nu mai poată comite acte violente sub adăpostul unei ideologii criminale transformată în politică de stat.

De asemenea, subliniem rolul decisiv al educaţiei în promovarea memoriei Holocaustului, ca parte a consolidării valorilor democratice ale societăţii româneşti.