Publicat: 17 Octombrie, 2018 - 11:24

În perioada 14-19 octombrie 2018, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) găzduieşte un seminar internaţional organizat de Asociaţia Internaţională a Universităţilor (IAU), dedicat factorilor de decizie şi profesioniştilor din învăţământul superior.

Pentru a sprijini liderii instituţiilor de învăţământ superior, Asociaţia Internaţională a Universităţilor (IAU) a dezvoltat un program de leadership. Lansat în 2015, programul "Leading Globally Engaged Universities" (LGEU) se desfăşoară de două ori pe an, găzduit de o instituţie diferită, membră IAU. După Malaezia, Irlanda, Columbia, Botswana şi Canada, a şasea ediţie a programului se desfăşoară în România.

La seminar participă rectori, prorectori, preşedinţi, decani, directori ai departamentelor academice sau manageri ai compartimentelor administrative ale unor universităţi din Afghanistan, Bangladesh, Egipt, Franţa, Ghana, Irlanda, Palestina, România, Republica Moldova, Sudan, cu scopul de a-şi consolida abilităţile de conducere şi de a descoperi noi oportunităţi, provocări şi strategii, împărtăşind propria perspectivă şi abordările instituţionale din domeniul învăţământului superior din ţara de provenienţă.

"Există numeroase programe internaţionale care abordează aspecte specifice de leadership în învăţământul superior, relevante la nivel local şi naţional. Cu toate acestea, după cum arată un studiu al IAU privind necesitatea dezvoltării unui astfel de program, nu există nimic similar cu LGEU. Scopul acestuia este de a crea un spaţiu academic, în cadrul căruia factorii de decizie să dezbată problemele învăţământului superior, din perspectivă globală, dar şi în ceea ce priveşte implicaţiile locale. Acest program oferă o oportunitate unică de învăţare pe tot parcursul vieţii pentru liderii din învăţământul superior. Asociaţia Internaţională a Universităţilor este onorată că SNSPA a acceptat să fie gazda acestui seminar", a susţinut Hilligje van't Land, secretar general al IAU, coordonatoarea seminarului, alături de Tom Kennie, directorul programului LGEU şi directorul Ranmore Consulting Group.

"Multe universităţi se confruntă cu dileme similare, dar trebuie avut în vedere contextul local atunci când se discută despre politici şi soluţii. Universităţile trebuie să privească spre viitor, cu un nou tip de conducere şi să-şi redefinească strategiile pentru următorii ani, concentrându-se preponderent pe asigurarea calităţii, sporind capacitatea de angajare a studenţilor şi stabilind noi obiective de cercetare. Seminarul IAU este conceput pentru a sprijini liderii din învăţământul superior, atât cei din mediul academic, cât şi partea administrativă, să răspundă creativ acestor provocări. Suntem încântaţi că universitatea noastră are privilegiul de a găzdui acest eveniment", spune rectorul SNSPA, prof. dr. Remus Pricopie, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor (IAU).

Cu ocazia desfăşurării seminarului la SNSPA, Senatul universităţii a oferit Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor diploma şi medalia aniversară, 'SNSPA 25 plus 1', pentru merite deosebite în promovarea relaţiilor internaţionale şi modernizarea sistemului de învăţământ superior.

Fondată în 1950, sub egida UNESCO, pentru a încuraja cooperarea între instituţiile de învăţământ superior din întreaga lume, Asociaţia Internaţională a Universităţilor reuneşte instituţii şi organizaţii din 130 de ţări, stimulează cooperarea dintre acestea, dezbate probleme specifice mediului academic şi propune soluţii, capacitează experţi, oferă asistenţă în elaborarea politicilor publice din domeniul învăţământului superior şi acordă sprijin membrilor asociaţiei, factorilor de decizie, profesorilor, cercetătorilor şi studenţilor.

Tag-uri Institutii: