17 august 2022

SO Festival, un nou festival international de muzică pe scena culturală orădeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou concept în agenda culturală orădeană, Sounds of Oradea Festival – SO Festival, a fost anunţat în cadrul unei conferinţe de presă ţinută azi de către reprezentanţii Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune – Alina Toie şi Alexandru Chira, alături de directorul artistic al festivalului, dirijorul de origine catalană David Gimenez Carreras.

„Dorim să oferim publicului, în cele trei seri de eveniment, o experienţă unică prin fiecare spectacol. De aceea vor performa pe scena din principala piaţă din oraş un violonist celebru la nivel mondial, în cadrul unui concept inedit şi în premieră în România, Phillipe Quint în spectacolul multimedia Zâmbetul lui Charlie Chaplin; muzică, dans şi costume în cadrul spectacolului de flamenco Renaştere, şi gala Opera meets Broadway”, David Gimenez Carreras, director artistic Festival Sounds of Oradea.

Prima ediţie a Sounds of Oradea Festival va avea loc în 13, 14 şi 15 august 2022, în epicentrul vieţii culturale din oraş, Piaţa Unirii.

Ce mai poate fi nou în muzică clasică? Interpretul, spaţiul, cutumele culturale. Fiecare spaţiu răspunde diferit, dă o altă trăire şi formă muzicii. E o experienţă unică – muzica e eternă, dar trăieşte diferit de fiecare data, în funcţie de public.

Ce mai poate fi nou în rândul festivalurilor de muzică? Într-un sezon post pandemic extrem de aglomerat, care în continuare acoperă o gamă largă de stiluri de la muzică electronică, la muzică retro, jazz sau muzica alternativă, Oradea se adresează publicului cu un concept rafinat însă nu învechit, apelând la artişti de renume mondial, printr-o abordare proaspată, de la operă la Broadway, de la (re)descoperirea, într-un mod complet inedit, a unuia dintre cei mai mari comedianţi ai planetei – Charlie Chaplin, la dans şi muzică spaniolă specifică dansului flamenco.

Sounds of Oradea Festival (SO Festival) este un eveniment conceput şi organizat de către Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune. Directorul artistic al acestui festival este dirijorul catalan David Gimenez Carreras, nepotul şi dirijorul celebrului tenor Jose Carreras. Maestrul David Gimenez Carreras a dirijat orchestre pe cele mai importante scene ale lumii: Teatro alla Scala, Vienna Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden, Zurich Opera, Berlin Deutsche Oper, Theâtre du Champs Elysees, Washington Opera, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Teatro Real din Madrid şi Opera House din Sydney.

Fiindcă este vorba de un eveniment cultural care doreşte să crească de la o ediţie la alta, devenind în timp un eveniment semnatură al oraşului Oradea, prima ediţie este de-a dreptul internaţională, cu o serie de premiere naţionale, după cum o dovedeşte programul de festival.

Pentru trei zile, noul Sounds of Oradea Festival vă va încânta cu următoarele spectacole, în spaţiul iconic din Piaţa Uniri:

13 August 2022, Piaţa Unirii, Oradea
Zâmbetul lui Charlie Chaplin (Charlie Chaplin Smile)

Pentru prima dată în România, un spectacol multi-media în recital şi orchestră, condus de violonistul Phillipe Quint, unul dintre cei mai versatili şi imaginativi violonisţi contemporani.

Proiecţii de film, arii de operă compuse de însuşi Charlie Chaplin, alături de un invitat special, Keira Chaplin, nepoata celebrului comediant, venită special la Oradea pentru a împărtăşi publicului, de pe scena din Piaţa Unirii, detalii mai puţin cunoscute din istoria bunicul său.

14 august 2022, Piaţa Unirii, Oradea
Renaştere, un spectacol de muzică şi flamenco susţinut de Olga Llorente

O a două premieră în România, în cadrul SO Festival, este prezenţa Olgăi Llorente şi a şcolii sale de dans flamenco. Un spectacol în cel mai pur stil Iberic, menit să transpună publicul prin coregrafie, muzică şi costume, în lumea flamencoului autentic al secolului XX.

15 august 2022, Piaţa Unirii, Oradea
Opera meets Broadway, concert de gală cu tenorul Charles Castronovo, soprana Diana Ţugui, Filarmonica de Stat Oradea, dirijor maestrul David Gimenez Carreras.

Unul dintre cei mai apreciaţi tenori ai lumii, Charles Castronovo, alături de celebrata soprană Diana Ţugui, vor performa pentru prima dată împreună pe scena din cadrul SO Festival Oradea. Spectacolul de gală va cuprinde celebre arii de operă dar şi muzicaluri, toate însoţite de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului catalan David Gimenez Carreras.

Biletele vor fi puse în vânzare pe platforma iabilet.ro şi vor fi disponibile începând cu data de 1 iulie 2022.

Sursa foto Visit Oradea