Publicat: 22 Mai, 2020 - 13:57
Share

Poliţiştii specializaţi din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiştii Gărzii Forestiere Ploieşti, au verificat activitatea unei societăţi care, având în lucru o exploatare legală, a emis documente de însoţire pentru lemne provenind din alte locuri decât cel autorizat.

Societatea a avut de achitat contravaloarea a peste 200 de metri cubi de material lemnos fără provenienţă legală şi a fost sancţionată contravenţional.

În ziua de 21 mai a.c., poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, au acţionat pe linia combaterii sustragerii, transportului şi comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au finalizat verificările la o societate comercială cu sediul în localitatea Mălureni, având ca obiect de activitate exploatarea, comercializarea, prelucrarea şi depozitarea materialului lemnos.

În urma verificărilor efectuate de specialişti, s-au constatat că societatea comercială a implementat expedierea şi transportul de material lemnos, în cantitate de 172,91 mc lemn foc de esenţă fag şi 28,24 mc lemn foc de esenţă stejar, din mai multe locuri identificate prin coordonate geografice, altele decât cele ale provenienţei legale, conform autorizaţiei de exploatare forestieră pe care o avea în lucru, astfel că provenienţa materialului lemnos a devenit ilegală.

A fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 6.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind confiscată valoric cantitatea totală de material lemnos expediată fără documente legale, de peste 200 mc material lemnos, în valoare de aproximativ 35.000 de lei.

Poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al I.P.J. Argeş, care acţionează în sistem integrat cu celelalte structuri din dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe drumurile publice, desfăşoară activităţi specifice împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti, Direcţiei Silvice Argeş, precum şi cu personalul silvic cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică.

Activităţile se desfăşoară atât pe drumurile publice, cât şi în terenurile cu vegetaţie forestieră şi la societăţi comerciale cu obiect de activitate prelucrare şi comercializare de material lemnos.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sustragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum şi retragerea atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos. Comunicat de presă - IPJ Argeş

Tag-uri Institutii: