30 iunie 2022

Societatea Română de Reabilitare Medicală împlineşte 100 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Medicina Fizică şi de Reabilitare – o specialitate esenţială pentru pacienţii cu dizabilităţi

* Societatea Română de Reabilitare Medicală împlineşte 100 de ani.

* Beneficii pentru pacienţi: mai multe servicii medicale de reabilitare medicală decontate.

Românii cu dizabilităţi au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de CNAS – anunţă Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM), cu ocazia împlinirii a o sută de ani.

Recent, în urma discuţiilor dintre MS, CNAS şi SRRM, s-a produs o schimbare fundamentală a contractului cadru în acordarea serviciilor de reabilitare medicală persoanelor cu dizabilităţi.

„Noutatea care ne bucură este că din martie, decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică şi de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialităţi clinice, şi nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici faţă de alte specialităţi şi care permitea tratarea unui număr redus de pacienţi în fiecare lună. Această modificare permite ca de acum şi medicii de Medicină Fizică şi de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienţilor ecografii dacă au competenţă pentru acest lucru.” spune Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier şi fost preşedinte al SRRM.

Hotărârea de guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate a revizuit şi lista afecţiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicină fizică şi de reabilitare. Astfel, au fost adăugate noi proceduri de medicină fizică şi de reabilitare care se pot face în baza de tratament.

„Sunt şi multe alte solicitări care nu au putut fi introduse în actualul contract cadru şi care rămân pentru a fi negociate în viitor. De pildă, actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale în baza de tratament. Este de-a dreptul absurd ca o procedură fizicală care necesită personal calificat şi echipamente medicale scumpe să fie decontată de CAS cu 7 lei. O altă problemă majoră este modificarea perioadei pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare, care este de 21 zile/an/asigurat. Această prevedere nu ţine seama de diagnosticul pacientului şi de severitatea dizabilităţii, fiind total discriminatorie pentru pacienţii noştri.” Completează Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, Trezorier SRRM.

Medicina Fizică şi de Reabilitare (MFR) este specialitatea ce se ocupă cu prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi managementul reabilitării persoanelor cu dizabilităţi. Scopul ei este să amelioreze calitatea vieţii şi să redea funcţionalitatea pacienţilor.

Afecţiuni generatoare de dizabilitate:

– cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.)

– post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)

– altele – arsuri, postCOVID etc.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, reabilitarea trebuie considerată o strategie de sănătate publică a acestui secol şi nu se adresează doar persoanelor cu deficienţe fizice, ci mai degrabă este un serviciu de sănătate de bază pentru orice pacient cu o dizabilitate după o afecţiune cronică sau post-traumatică, care îi limitează funcţionarea.

„Reabilitarea medicală a ţinut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic în lumina reflectoarelor şi pe bună dreptate. Se ştie că infecţia cu SARS – CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive şi care poate duce la dizabilitate şi la scăderea calităţii vieţii. Specialiştii în Medicina Fizică şi de Reabilitare Medicală pot face evaluarea şi managementul terapeutic al dizabilităţii date de COVID-19.” spune prof. dr. Mihai Berteanu, preşedintele SRRM.

„Nu există nicio diferenţă în formarea (şi pregătirea) specialistului de reabilitare medicală care activează în spital, în ambulatorul de specialitate sau într-o staţiune balneară. În plus, medicul MFR din staţiunea balneară are avantajul că utilizează factorii naturali terapeutici care abundă în ţara noastră: climatul, apele minerale, nămolurile terapeutice, salinele, alături de procedurile de electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie, masaj.” spune conf. dr. Mădălina Iliescu.

În România sunt peste 1500 specialişti în medicină fizică şi de reabilitare şi peste 350 de rezidenţi în pregătire, fapt care asigură dezvoltarea şi pe viitor a specialităţii, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.