Publicat: 27 Aprilie, 2015 - 08:21
Share

Universitatea din București va conferi luni, 27 aprilie 2015, distincția de Doctor Honoris Causa lui Wolf Lepenies, profesor emerit la Universitatea Liberă din Berlin, unul dintre cei mai importanți sociologi germani contemporani.

Ceremonia va avea loc în sala 'Constantin Stoicescu' a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 11:00.

Wolf Lepenies s-a născut în anul 1941 la Allenstein, în Prusia Orientală (astăzi Olsztyn, în Polonia). A studiat filosofia și sociologia la Universitatea din Münster. Începând din 1970 a fost invitat să predea la Universitatea Liberă din Berlin, unde câțiva ani mai târziu a devenit profesor. A ținut prelegeri la Maison des Sciences de l'Homme, College de France și Princeton Institute for Advanced Study. Interesele sale de cercetare cuprind istoria sociologiei, istoria modernă a Germaniei, relația dintre cultură și politică din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea și statutul sociologiei între știință și literatură. Din 1986 până în 2001 a fost rector al Wissenschaftskolleg zu Berlin (Institutul de Studii Avansate din Berlin). Este Doctor Honoris Causa al Universității Sorbona, Ofițer al Legiunii de Onoare Franceze, membru al Academiei Europaea din Londra, al Academiei Americane de Arte și Științe, al Academiei Regale Suedeze de Științe, al Academiei Germane pentru Limbă și Poezie și al Academie Universelle des Cultures (Paris). Este câștigător al Medaliei Leibniz a Academiei Berlin-Brandenburg de Științe și Arte, al Premiului Theodor Heuss și al Premiului pentru Pace acordat de German Publishers.

Personalitate publică recunoscută internațional, Wolf Lepenies este autorul unor lucrări de prestigiu care au fost traduse în toată lumea și membru în numeroase comitete științifice.

Wolf Lepenies a avut un rol decisiv în extinderea modelului Institutului de Studii Avansate în România, contribuind la înființarea Colegiului Noua Europă din București.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Wolf Lepenies, Universitatea din București include în comunitatea să academică una dintre personalitățile marcante ale sociologiei contemporane, recunoscând, în același timp, importanta proiectelor sale pentru România.