Publicat: 18 Februarie, 2019 - 18:00
Share

Avocatul Poporului solicită, în esență, ICCJ și CSM, să comunice punctul de vedere cu privire la modalitatea de alcătuire a completurilor „specializate” și a celor penale, civile și de contencios administrativ de la instanța supremă și de la celelalte instanțe, și opinia privind constituționalitatea reglementărilor în materie, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a CCR.      

Avocatul Poporului a înaintat adrese către Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită, în esență, informații cu privire la reglementările succesive și modalitatea de alcătuire a completurilor de 3 judecători, a celor „specializate”, precum și a completurilor penale, civile și de contencios administrativ, de la instanța supremă și de la celelalte instanțe. De asemenea, Avocatul Poporului a cerut celor două instituții și punctul de vedere referitor la constituționalitatea reglementărilor în materie (dispozițiile legale, Regulementul de organizare și funcționare administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, înainte și după intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013, și altele) din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a CCR.

Adresele au fost trimise după ce Avocatul Poporului a fost sesizat, printr-o serie de petiții, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicării unei excepții de neconstituționalitate asupra dispozițiilor art. 19 alin. (3) și art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a celorlalte reglementări în materie, precum și cu examinarea constituționalității modului de constituire a completelor de judecată, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale a României.

Tag-uri Institutii: