Publicat: 29 August, 2019 - 15:30
Share

UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi alături de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi "Azvârlirea" dau dovadă de solidaritate prin sport

În ultima zi din luna august, la Timişoara va avea loc un eveniment sportiv aparte, primul Campionat Internaţional de Ultimate Frisbee, din România, în care vor participa refugiaţi. Acesta este organizat de "Azvârlirea" (echipa locală de Ultimate Frisbee) şi este susţinut de Inspectoratul General pentru Imigrări şi UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Echipa de Ultimate Frisbee a Timişoarei, "Azvârlirea", împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări şi UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi anunţă cea de-a patra ediţie a Campionatului Internaţional de Ultimate Frisbee "Another Disc Through The Wall", în perioada 31.08 - 01.09.2019, la Timişoara, la care vor participa echipe şi jucători din şapte ţări (Bulgaria, Eritrea, România, Serbia, Siria, Sudan şi Ungaria). La fel ca în fiecare an, accentul este pus pe solidaritate, incluziune socială, promovarea sportului şi a unui stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor.

Noutatea pe care o aduce evenimentul din acest an este participarea în campionat a refugiaţilor şi a personalului Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) din Timişoara, facilitată de IGI şi UNHCR - aceştia vor juca un meci demonstrativ, sâmbătă, 31.08.2019, de la ora 11, pe terenul Clubului Sportiv Şcolar Bega, din Timişoara.

În decursul lunii august, un antrenor Azvârlirea a fost prezent în CTU, pregătind refugiaţii şi personalul din centru pentru meciul care va reprezenta un gest de solidaritate faţă de oamenii forţaţi să-şi părăsească ţara din cauza conflictelor şi a persecuţiei. 
UNHCR, Agenţia ONU pentru refugiaţi a îmbrăţişat această iniţiativă şi prin prisma campaniei pe care o derulează în acest an, denumită 2 Miliarde de Kilometri până la Refugiu. Refăcând traseele refugiaţilor din toată lumea, UNHCR a calculat distanţa pe care aceştia o parcurg colectiv, anual, pentru a ajunge într-o ţară sigură, invitând în acelaşi timp comunităţile să facă un pas #AlăturideRefugiaţi", în semn de solidaritate faţă de aceştia. Mai multe detalii despre campanie, aici: www.stepwithrefugees.org. 
Inspectoratul General pentru Imigrări a demonstrat din nou buna colaborare cu UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, dar şi deschiderea vis-a-vis de colaborări cu echipe de sporturi emergente, mai puţin populare arătându-şi suportul constant pe durata acestui proiect.

*** Azvârlirea şi Ultimate Frisbee: Echipa Azvârlirea a fost înfiinţată în urmă cu 5 ani, din dorinţa de a oferi noi opţiuni sportului timişorean. Ultimate este un sport non-contact, auto-arbitrat şi de echipă, care se joacă cu un disc zburător (sau frisbee). Două echipe de şapte jucători se întrec pe un teren similar în lungime cu unul de fotbal, având 37 de m lăţime. La fiecare capăt al terenului se găseşte un teren de ţintă. Fiecare echipă îşi apără terenul şi marchează un punct dacă unul dintre jucători prinde discul în terenul de ţintă advers. Echipa câştigătoare este cea care a înscris cele mai multe puncte de-a lungul perioadei regulamentare de joc (timpul de joc diferă în funcţie de terenul pe care se joacă). Atât la nivel european cât şi mondial turneele organizate de WFDF (World Flying Disc Federation) încurajează orice tip de echipă, raportul de gen dintre echipele jucătoare fiind irelevant. Având în vedere faptul că Ultimate este un sport non-contact diferenţele de statură sau greutate nu influenţează jocul, acesta concentrându-se în principal pe agilitate şi coordonare.

UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi, este organizaţia internaţională dedicată salvării vieţii, protejării drepturilor şi construirii unui viitor mai bun pentru refugiaţi, comunităţi strămutate forţat şi apatrizi. În România, UNHCR lucrează cu parteneri guvernamentali şi societatea civilă pentru consolidarea sistemului de azil, susţinerea întegrării refugiaţilor şi promovarea cauzei acestora.

Inspectoratul General pentru Imigrări este structura de specialitate a administraţiei publice centrale din cadrul MAI care îşi exercită atribuţiile ce îi sunt date prin lege pentru implementarea politicilor României în domeniile migraţiei, azilului şi integrării străinilor, precum şi a legislaţiei relevante în aceste domenii.