Publicat: 1 Octombrie, 2020 - 13:53
Share

Din 1 Octombrie, Bucureştiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai amplu festival de fotografie din România!

Deschiderea oficială a ediţiei de anul acesta va avea loc pe 1 octombrie, ora 18:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în sala Tancred Bănăţeanu (etajul doi).

Tema centrală evidenţiază subiectul Solidarităţii / Solidarity, ca simbol, în sensul larg al cuvântului, pentru ceea ce a reprezentat anul 2020 pentru aproape întreaga planetă. La ediţia în curs a festivalului vom întâlni subiecte ce aduc în atenţia publicului situaţia refugiaţilor din lumea întreagă, cum a afectat pandemia covid ţara noastră şi nu numai, se prezintă un proiect fotografic din Fâşia Gaza, dar şi imagini din Americi şi până în îndepărtata Asia graţie unei expoziţii colective a comunităţii internaţionale GuruShots.

Locul central, unde pot fi vizitate câteva dintre expoziţiile principale ale ediţiei, sunt reunite în Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Comunitatea de fotojurnalişti români de la Documentaria.ro vor expune două expoziţii grupate sub genericul Solidaritate şi vor susţine un showcase. De asemenea, fotografia prin însuşi rolul său transmite, comunică, prezintă fapte, evenimente, personaje, oameni. Astfel, ea este pretext pentru dezbateri pe teme actuale, iar Bucharest Photofest oferă contextul unor discuţii cu fotografi şi specialişti. În program întâlnim şi patru filme documentare, iar trei dintre acestea sunt în premieră în România, toate proiecţiile de film având loc la Cinema Muzeul Ţăranului.

Cele peste 25 de evenimente - expoziţii, proiecţii de film, dezbateri şi discuţii, workshopuri şi prezentări de portofoliu, dar şi masterclass sau portfolio review - vor crea un program bine argumentat pe o durată de zece zile în mai multe spaţii din centrul Capitalei. Invitaţi speciali, speakeri şi artişti, nume cu rezonanţă internaţională vor susţine evenimente sau vor expune în cadrul ediţiei în curs: Tamara Abdul Hadi (Liban/Canada), Sameh Nidal Rahmi (Palestina), grupul de fotojurnalişti de la Documentaria.ro, Miluţă Flueraş, Felicia Simion, dar şi mulţi alţii.

Ediţia din acest an se desfăşoară în mai multe spaţii centrale din Capitală: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Goethe Institut, CoOperativa, Victoria Hub sau Modul Cărtureşti.

"Într-o perioadă ce ne-a pus în dificultate pe mulţi dintre noi, dar în special pe cei care activează în domeniul cultural, fie că vorbim despre manageri sau artişti, Festivalul Internaţional de fotografie Bucharest Photofest continuă demersal său cultural iniţiat în urmă cu câţiva ani. Bucharest Photofest, pe de-o parte se raportează la standardele internaţionale ale marilor expoziţii şi festivaluri de fotografie din lume, iar pe de altă parte încearcă să se impună ca standard profesional şi artistic în contextul realităţilor cultural-sociale din România.", a declarat Ionuţ Trandafirescu, fondatorul Bucharest Photofest.

Bucharest Photofest, ajuns în 2020 la a cincea ediţie, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualităţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.

Bilete prin Eventbook.

Organizator: Alternative-Culture.com

Coorganizator: Asociatia Stage Photo

Partener principal: Kaufland România

Partener de mobilitate: Autonom Rent a Car

Tag-uri Nume: