28 mai 2022

Soluția Iohannis fără efect

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De departe, din „marile reuniuni“ internaționale unde președintele ne reprezintă fără să ne apere interesele, am primit două soluții pentru ieșirea din criză. Putem rămîne cu guvern interimar pînă cînd partidele vor găsi o soluție ca să formeze o majoritate. A doua pepită de gîndire, privitoare la pandemie, ne transmite că ne putem baza pe spitalele care se vor construi din banii alocați prin PNRR. Corect, simplu, dar fără nici un folos imediat. Ca să nu bănuiți că răspunsurile de tip Gogu au fost inventate de cineva, le reproduc din depărtata sa conferință de presă.

Nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții în diferite combinații pentru a căuta soluții.
Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni. Coalițiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se așeze și să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern. Ori dacă partidele nu se înțeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție. Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar”.

Întrebat de un ziarist cine ar trebui să își asume eșecul în combaterea pandemiei și existența statului eșuat, președintele ne-a luminat pe toți cu o mostră de întuneric. Putem merge liniștiți și cu speranța umflată în saloanele de ATI după care n-avem decît să așteptăm spiralele din PNRR:

Asumarea trebuie făcută de toată clasa politică; atât de simplu este. Dar această asumare trebuie să vină la pereche cu soluția, și soluția există. Noi am creionat-o, este pe masă – se numește Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede peste 2 miliarde de euro pentru sistemul sanitar, bani care vor fi investiți pentru spitale – pentru spitale noi, modernizarea spitalelor vechi, crearea unor noi posturi în sistemul de sănătate și așa mai departe. Deci noi, prin Planul Național, am abordat această chestiune, dar evident că și aici este nevoie de un guvern, care duce lucrurile mai departe. Dacă nu avem guvern, banii nu vor fi folosiţi și lucrurile vor rămâne tot așa nerezolvate”.

În viziunea președintelui, cînd avem temperatură trebuie să sunăm la medicul de familie și să-i urmăm indicațiile, apoi să așteptăm ridicarea spitalelor finanțate din trîmbițatul și bezmeticul PNRR.

Cum nu se poate mai clar, mai general și mai amăgitor!

Presupun că mulți compatrioți iau declarațiile președintelui ca pe niște panseuri politice cu tot soiul de ascunzișuri și trimiteri străvezii. În acest caz, președintele țării noastre a vorbit mai mult „la acoperire”. Adică în lipsă de idei, de soluții și de oameni pe care să se bazeze, a scos și el o mulțime de sunete articulate care, legate între ele, nu spun mare lucru. Acoperă disprețul său față de USR (gata, a terminat cu „moarte PSD”!) pe care nu-l mai vrea la guvernare așa cum nu vrea un scaiete în gît. Dincolo de declarația făcută jurnaliștilor în deplasare, se poate derula o nouă vacanță. Cel puțin pînă cînd partidele vor găsi o soluție pentru formarea unui guvern, soluție care să-i ajute să împartă banii de la Ministerul Transporturilor (unde Adriean Videanu și Lucian Bode abia așteaptă!) și din marile contracte înșirate în PNRR. Sunt zeci și zeci de miliarde de euro care trebuie comisionate de cine trebuie. Adică jumulite! Altfel, nu se pot declanșa marile lucrări. Marea șmecherie vine din faptul că, la vedere, președintele vorbește despre statul de drept, despre democrație, despre progres și anticorupție, despre reziliența „statului” român dar în culise este susținătorul bandei care vămuiește totul cu dexteritatea regimului Băsescu. Adică economia, instituțiile, fondurile, împrumuturile etc. Înainte, cînd se grăbea, Sparanghel Vodă făcea unele consultări și pe întuneric. Acum, cînd are un interes și o invitație la care să se arate, consultările se pot ține și după o săptămînă. Poate se găsește soluția pentru preluarea controlului asupra banilor de la tronsoanele autostrăzii Sibiu-Pitești (două miliarde euro) și a celor care urmează a fi cheltuiți prin PNRR (29,7 miliarde de euro). La care se mai adaugă fondurile neaccesate din care tot mai cade ceva.

Un lucru mi se pare clar. Tot scandalul politic se proptește în președintele Klaus Iohannis. Iar el, lipsit de idei, de energie și de oameni devotați țării, o scaldă și cedează la atacurile insistente ale armatei de piranha, strînsă din PDL sub sigla din ce în ce mai penibilului PNL.