28 mai 2022

Soluţie pe termen lung pentru creşterea preţurilor internaţionale ale tuturor materialelor de construcţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Dezvoltării propune o soluţie pe termen lung pentru creşterea preţurilor internaţionale ale tuturor materialelor de construcţii

România poate fi între primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie privind creşterea preţurilor materialelor de construcţii, a anunţat, după şedinţa de Guvern, ministrul dezvoltării, Cseke Attila. Ministerul a propus astăzi Executivului, în primă lectură, un proiect de Ordonată de Urgenţă în acest sens.

Ministrul dezvoltării a subliniat: actul normativ de pe agenda de astăzi a Guvernului propune nu doar o soluţie temporară, ci una pe termen lung. Astfel, proiectul de OUG, conform datelor oficiale publicate periodic de Institutul Naţional de Statistică, propune o soluţie privind modificarea preţurilor materialelor de construcţii, în mod dinamic, inclusiv o eventuală micşorare a acestor preţuri.

Actul normativ poate intra în vigoare după o eventuală decizie a Guvernului în acest sens şi la 30 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Ministrul dezvoltării a atras atenţia: după intrarea în vigoare a noilor prevederi, executanţii construcţiilor cu finanţare publică pot cere primăriilor încheierea unui act adiţional la contract, pe baza căruia facturile pot include, în locul preţului materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, preţuri care iau în calcul statisticile oficiale ale INS. Dacă astfel apar costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la Ministerul Dezvoltării pentru acoperirea acestora – a conchis Cseke Attila.