Publicat: 15 Aprilie, 2019 - 17:12

În perioada 9-10 aprilie 2019, partenerii proiectului "Politici de dezvoltare a antreprenoriatului şi IMM-urilor inovative din mediul rural - Rural SMEs", au avut o nouă întâlnire de lucru, la Patras, în Grecia. În cadrul evenimentului au fost discutate detalii legate de pregătirea Planurilor de Acţiune pe care fiecare dintre partenerii proiectului le vor finaliza până în luna iunie 2019 şi care urmează a fi implementate în cea de a doua etapă a proiectului, până în iulie 2021. Acestea vor contribui la îmbunătăţirea măsurilor de sprijin pentru IMM-urile inovative şi dezvoltarea antreprenoriatului din mediul rural.

Început la 1 ianurie 2017, proiectul "Politici de dezvoltare a antreprenoriatului şi IMM-urilor inovative în mediul rural - Rural SMEs", implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, alături din partenerii din Spania, Irlanda, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Portugalia, urmăreşte creşterea calităţii măsurilor de sprijin pentru antreprenorii din mediul rural, prin schimburi de experienţe, identificarea de bune practici şi implementarea lecţiilor învăţate în prima etapă, prin planuri de acţiune regionale menite să ofere soluţii pentru îmbunătăţirea activităţilor antreprenoriale din mediul rural.

Un nou pas în elaborarea Planurilor de Acţiune a fost făcut în cadrul celei de a şaptea întâlniri a partenerilor proiectului, desfăşurată la Patras, Grecia. Aceasta a fost găzduită de partenerul Regiunea Greciei de Vest. În cadrul evenimentului, derulat în perioada 9-10 aprilie 2019, au fost discutate aspecte organizatorice şi manageriale legate de proiectul aflat în desfăşurare, oportunităţi şi paşii următori necesari pentru finalizarea şi implementarea planurilor de acţiune.

Activităţile întâlnirii de lucru au debutat cu discuţii pe marginea indicatorilor, aspectelor bugetare şi acţiunilor specifice încheierii primei faze a proiectului ce a avut ca obiectiv realizarea planurilor de acţiune. Partenerii, împărţiţi în două grupuri de lucru, au avut posibilitatea de a dezbate pe marginea stadiului de realizare la acest moment a Planurilor de Acţiune, să împărtăşească provocările întâmpinate şi soluţiile necesare pentru punerea în aplicare a acestora.

Programul evenimentului a continuat cu seminarul "Sprijinul sectorului public pentru IMM-urile inovative din mediul rural". Acesta s-a bucurat de participarea Guvernatorului Regiunii Greciei de Vest - Apostolos Katsifaras şi de contribuţia experţilor: Dimitros Karavidas - Şeful Directoratului General pentru Planificarea dezvoltării, care a susţinut o prezentare privind instrumentele financiare destinate dezvoltării IMM-urilor din mediul rural; Georgios Mathioudakis - Coordonator de politică publică din partea Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală (Comisia Europeană), care a vorbit participanţilor despre "Fondurile UE şi sprijinul financiar pentru IMM-urile din mediul rural", şi Theodoros Tsoumpelis, Secretar General al Camerei din Achaia, care a prezentat măsuri în domeniul eliminării barierelor din calea dezvoltării rurale, precum distanţele mari şi izolarea comunităţilor.
Activităţile au continuat cu vizite efectuate la Patras Science Park Innovation Hub, unde au fost prezentate 3 dintre hub-urile găzduite de acest centru: Aroma Innovation Hub, Clean Tech Energy Innovation Hub şi Nanotechnology Innovation Hub.

Cea de a doua zi a întâlnirii a fost dedicată vizitei de studiu la firme din mediul rural din regiunea Aitoloakarnania union: ELAIA Seminar - Agrinio city, ANTHIR (ferma pentru cultivarea, uscarea şi comercializarea de plante aromatice şi medicinale,"Today's tomatoes", "STEFOS" (Botargo Stefos - fabrică pentru prelucrarea, conservarea şi comercializarea icrelor şi fructelor de mare, în special a caracatiţei) şi Elaionas Zeliou - Grădină Botanică privată.

Prima etapă a proiectului, cea de învăţare prin schimburi de experienţă reciprocă şi de realizare a Planurilor de acţiune se încheie la 30 iunie 2019, urmând ca după această dată să înceapă etapa de implementare şi monitorizare a acestora.