16 octombrie 2021

Soluţiile PSD pentru combaterea creşterii preţurilor la energie şi gaze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

PSD a prezentat soluţiile pe termen scurt privind creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, propunând adoptarea unei legi care să ducă la plafonarea preţului la nivelul mediei ultimelor 6 luni şi subvenţionarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populaţiei, a declarat deputatul PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Pe termen mediu şi lung PSD arată că trebuie luate următoarele măsuri: creşterea capacităţilor de producţie interne pentru a reduce dependenţa de importuri; limitarea marjei de profit la preţurile de vânzare de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica; accesarea Fondului de Modernizare, unde România dispune de 10 miliarde euro pentru investiţii în sectorul energetic.

„Guvernul trebuie să explice de ce s-a grăbit cu liberalizarea pieţei de energie în condiţiile în care nu exista concurenţă reală pe piaţă, nu existau suficiente capacităţi de producţie interne şi nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili. Argumentele financiare pe care PSD le are pentru plafonarea preţurilor energiei arată că dublarea facturilor cu utilităţile – electricitate şi gaz – înseamnă un cost suplimentar de 5.676 de lei pe an pentru fiecare gospodărie de salariaţi din România.

Cei care trăiesc din salariul minim net de 1386/lună vor ajunge să dea întreg salariul pe 4 luni pentru a-şi plăti factura la utilităţi, în decursul unui an. Cei cu salariul mediu – 3.545 lei lună – vor plăti salariul pe o lună şi jumătate pentru acelaşi interval de timp.

Extrem de tragic va fi în cazul pensionarilor pentru care dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 lei /lună, adică 4.524 lei/an. La o pensie medie netă de asigurări sociale de stat de 1.604 lei, înseamnă că pensia pe 3 luni va fi folosită integral pentru plata facturilor utilităţilor.

Aproape 3 milioane de pensionari au pensie mai mică de 1.600 lei/lună, iar 1,57 milioane pensionari au venitul sub 1.000 lei /lună. Aceşti vor trebui sa cheltuie pensiile pe 4 – 6 luni pentru a-şi achita utilităţile scumpite. Tragic este că aceste scumpiri la gaze şi electricitate vor duce la alte scumpiri în lanţ şi ne întrebăm cum vor reuşi să treacă românii de iarna care se apropie cu paşi repezi?”, a precizat deputatul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD la nivel naţional.

Guvernul României a ratat primul-call pentru depunerea proiectelor în Fondul de Modernizare, unde România are la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru investiţii în capacităţi de producţie de energie. Primele proiecte au fost trimise la Bruxelles abia la începutul acestei săptămâni şi însumează doar 693 de milioane de euro, adică mai puţin de 7% din suma disponibilă pentru România.
Declaraţie de presă – deputat PSD Gabriel-Valer Zetea (PSD)