26 mai 2022

Somalia l-a arestat pe comandantul gărzii prezidențiale pentru complicitate la o tentativă de lovitură de stat

harta SOMALIA
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Somalia l-a arestat pe comandantul gărzii prezidențiale pentru complicitate la o tentativă de lovitură de stat

Comandantul Gărzii Președintelui Somaliez, Hassan Adan Dhis, a fost arestat pentru complicitate la o tentativă de lovitură de stat în aceasta țară. Acest lucru a fost anunțat marți de portalul de știri Somali Guardian, citat de media internațională.

Potrivit acestuia, ordinul de arestare a fost dat de șeful Forțelor de Apărare somaleze, generalul de brigadă, Odova Yusuf. Înainte de arestarea sa, Dhis a fost demis din armată.

Potrivit portalului Dhis, la instrucțiunile președintelui Mohamed Abdullahi Mohamed, pe 27 decembrie a ordonat subordonaților săi să pună mâna pe funcția primului ministru, Mohamed Hussein Roble. Gardienii au părăsit reședința după ce unitățile armatei și forțele de menținere a păcii ale Uniunii Africane din Somalia au venit în ajutorul șefului guvernului.

În discursul adresat populației, premierul a spus că s-a încercat în Somalia răsturnarea guvernului, abolirea constituției și a legilor. Potrivit lui Roble, președintele țării a încercat astfel să rămână în funcție după expirarea mandatului pe 8 februarie. Șeful guvernului i-a cerut lui Mohamed să demisioneze imediat și să participe la alegeri ca unul dintre candidații la președinție. Premierul a ordonat ca armata și serviciile de securitate să se supună doar ordinelor sale, nu ale președintelui Mohamed.

Ministrul Securității Interne din Somalia, Abdullahi Mohamed Nur, a declarat că lovitura de stat a eșuat, deoarece elementele cheie ale forțelor armate nu l-au sprijinit pe militarul pucist. După cum a raportat portalul de știri Garowe , cel mai apropiat asociat al președintelui, fostul șef al Agenției Naționale de Informații și Securitate (NISA) Fahad Yassin, a fugit luni din țară.

Ciprian Pop