Publicat: 14 Martie, 2018 - 17:47

Sonae Sierra a înregistrat un profit net în valoare de 110,0 milioane euro în 2017, comparativ cu 181,2 milioane EUR înregistrate în 2016, ca urmare a scăderii valorii proprietăților de investiții. EBIT a atins 105 milioane de euro, o creștere de 8,5% față de anul precedent. Rezultatul direct a crescut la 65 de milioane de euro, o îmbunătățire de 14% față de 2016.
Aceasta reflectă un EBIT mai mare în cadrul portofoliului din Europa și Brazilia și creșterea cifrei de afaceri.

Rezultatul indirect a fost de 45 milioane euro, cu 79 milioane EUR mai puțin față de anul precedent, în principal din cauza valorii scăzute a investițiilor (comprimarea randamentului
scăzut în Iberia în 2017), a câștigurilor mai mici din vânzările de investiții și a faptului că 2016 a beneficiat de deschiderea ParkLake. În termeni operaționali, vânzările către chiriași au crescut cu 7,8% în portofoliul european față de 2016, cu o creștere semnificativă în România datorită deschiderii cu succes a ParkLake la București.

În Spania și Portugalia, vânzările cu chiriașii au crescut cu 10,8%, respectiv cu 5,6%, reflectând relansarea economică continuă. Această tendință pozitivă s-a resimțit, în special, în portofoliul portughez, unde acestea au crescut cu 5,6%, mult peste indicele de vânzări cu amănuntul pe țară pentru 2017 de 4,6%. În Brazilia vânzările sunt în creștere cu 6,8%. Rata globală de ocupare a portofoliului s-a micșorat ușor până la 96,0%, cu o scădere de 0,6 puncte procentuale față de 2016, din cauza variațiilor mici din portofoliul global. În Europa, gradul de ocupare a rămas stabil la 97,1%, în timp ce în Portugalia și Spania au crescut la 99,1%, respectiv 94,4%. Brazilia a înregistrat un declin în rata de ocupare de la 94,8% la 92,5%.

Chiriile totale au crescut cu 7,6%, în creștere cu 8,4% în Europa și cu 4,9% în Brazilia, peste rata medie a inflației pe ambele piețe. Potrivit lui Fernando Guedes de Oliveira, Directorul Executiv al Sonae Sierra, "2017 a fost un an foarte bun pentru Sonae Sierra atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere financiar. Cel mai important aspect este dat de amploarea și acoperirea geografică a afacerilor noastre".

Strategia de reciclare a capitalului Sonae Sierra a inclus mai multe achiziții și vânzări pe parcursul anului 2017. Fondul Iberia Coop, în care Sonae Sierra deține o cotă de 10%, a
achiziționat 100% din Albufeira Retail Park. ORES, SOCIMI cu Bankinter în care Sonae Sierra este partenerul operational, a achiziționat 16 investiții imobiliare. Nouă dintre acestea sunt situate în Spania și șapte în Portugalia.

În plus, Sonae Sierra (15%) în joint venture cu AXA Investment Managers - Real Assets (85%) a finalizat achiziționarea Centrului Comercial Area Sur în Jerez, Spania, și a achiziționat MaiaShopping și GuimarãeShopping printr-un parteneriat de 20/80 cu Ocidental. Fondul Sierra Portugal a vândut AlbufeiraShopping și CCC Portimão, dar ambele proprietăți
continuă să fie gestionate de Sonae Sierra.

Anul acesta un proiect nou a fost anunțat în Parma, Italia, iar lucrările de construcții au demarat deja. Acest joint venture de 50/50 dintre Sonae Sierra și Impresa Pizzarotti & c.
S.p.A reprezintă o investiție de aproximativ 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană care va crea un centru comercial și un parc de retail cu
un total de 74.000 m2 de GLA și 170 de unități.

În ceea ce privește serviciile, Sonae Sierra a semnat 187 contracte noi în 2017 în valoare de 16 milioane de euro: 157 pentru servicii de dezvoltare, 26 pentru managementul proprietății și 4 pentru managementul investițiilor.

Sonae Sierra își calculează valoarea activului net în conformitate cu reglementările publicate în 2007 de INREV (Asociația Europeană pentru Investitorii în Vehicule Imobiliare Nealocate). Pe baza acestei metodologii, la data de 31 decembrie 2017, valoarea NAV a Sonae Sierra a fost de 1,4 miliarde de euro. Această valoare reprezintă o creștere de 1,0% față de rezultatele nete ale anului au fost parțial compensate de plata dividendelor și de efectul negativ asupra rezervei de depreciere a Realului brazilian.

Compania Sonae Sierra și-a menținut strategia prudentă și echilibrată de finanțare pe termen lung și de acoperire a riscurilor. Structura capitalului este susținută de un termen mediu de scadență datoriilor de 3,4 ani, 40% din împrumuturi reprezentând împrumuturi unde dobânda este acoperită la risc.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: