Publicat: 16 Decembrie, 2018 - 10:01
Share
MRÎ se rebranduiește ca PLUS și nu se știe care vor fi efectele

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (noiembrie-decembrie). Sondajul a fost realizat în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 33%, urmat la mare distanță de PNL cu 20%, de ALDE și Pro România cu câte 9% și USR cu 7%. Cu cifre relativ egale UDMR - cu 6%, Mișcarea România Împreună (între timp Dacian Cioloș a anunțat că numele noului sau partid său este PLUS, proiectul MRÎ fiind abandonat din cauza „tergiversărilor justiției)) și PMP cu 5%. 

Pentru prima dată de la alegerile parlamentare PSD se confruntă cu o scădere semnificativă. Intenția de vot pentru social-democrați a scăzut cu patru procente în doar două luni, după ce anterior reușise să se mențină la cote înalte cu pierderi minime. În aprilie PSD era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%. În noiembrie a alunecat la 33%.

Liberalii  își continuă descreșterea într-un ritm lent... dar sigur Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20 la sută.

ALDE staționează la 9% și se consolidează. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9 la sută pe care o păstrează și acum.

Pro România, partidul înființat și condus de Victor Ponta, în aprilie era cotat cu doar 3%, dar în iunie a atins pragul de 5% pentru ca în septembrie să urce la 6%. În acest moment a ajuns la 9%, semn că este principalul beneficiar al problemelor care macină PSD-ul.

USR-ul pare să plătească pentru mișcările haotice din ultima perioadă și tensiunile interne. Dacă în luna aprilie era cotat la 6%, au urcat la 7% în iunie, iar în septembrie au atins cota de 8%. În noiembrie revin la 7 la sută.

Partidul lui Dacian Cioloș, care acum el se numește PLUS (Partidul Libertății, Unității și Solidarității), după ce aproape tot anul a defilat sub titulatura MRÎ (Mișcarea România Împreunăavea în aprilie 3%, în iunie 5% și la fel și în septembrie. Sfârșitul anului prinde MRÎ tot la pragul de 5 la sută. Doar următoarea cercetare de la începului anului viitor  va arăta dacă rebrenduirea va prinde sau nu.

PMP-ul se menține peste pragul electoral, în timp ce UDMR înregistrează o ușoară creștere.

De menționat că procentele sunt din rândul celor 68% dintre subiecții care au precizat o opțiune.

 

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: