Publicat: 10 Februarie, 2014 - 19:20
Share

Liderul PSD Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale indiferent de contracandidatul pe care l-ar avea în cursa pentru Cotroceni, arată un sondaj realizat de INSCOP Research.

Potrivit cercetării, realizate la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16 — 21 ianuarie, Victor este creditat cu 30% din opţiunile de vot, urmat de preşedintele PNL, Crin Antonescu, cu 22%.

Pe poziția a treia se situează Mihai Răzvan Ungureanu (Forța Civică) cu 11,% din opțiunile respondenților, fiind urmat de Cătălin Predoiu (PDL) cu 6%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 4% și Dan Diaconescu (PPDD) cu 2%.

Cercetarea INSCOP a vizat și testarea unor eventuale confruntări electorale în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din totalul populației care a exprimat o opțiune, fără varianta "nu știu/nu răspund".

Astfel, într-un duel Victor Ponta — Crin Antonescu, actualul premier ar obține 53,5% față de 46,5% ale liderului PNL.

Crin Antonescu ar obține 50,9% într-o confruntare finală cu Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei acumulând 49,1%. Victor Ponta ar obține 59,2% față de 40,8% Mihai Răzvan Ungureanu într-o finală prezidențială.

Sondajul relevă și opțiunile românilor și în cazul altor confruntări, respectiv Crin Antonescu vs. Mihai Răzvan Ungureanu — 56,1% la 43,9%; Crin Antonescu vs. Cătălin Predoiu — 68,4% la 31,6%; Victor Ponta vs. Cătălin Predoiu — 68,6% la 31,4%; Călin Popescu-Tăriceanu vs. Mihai Răzvan Ungureanu — 53,6% la 46,4%.

În ceea ce privește posibilitatea ca USL să se prezinte la alegerile prezidențiale cu un candidat comun, 34,9% dintre cei chestionați cred că USL va avea un astfel de candidat, 33,8% cred că PSD și PNL vor avea candidați proprii, în timp ce 31,3% au ales varianta nu știu/nu răspund.

Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 36 de județe și Municipiul București, într-un total de 78 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011

Cei mai mulți români (29,8%) ar vota cu Victor Ponta dacă președintele PSD ar candida la alegerile prezidențiale, iar 22,4% cu președintele PNL, Crin Antonescu, potrivit unui sondaj INSCOP.