Publicat: 15 Mai, 2015 - 09:40
Share

Cei mai mulți dintre români vor să existe coabitare între președinte și premier, potrivit unui sondaj INSCOP, citat de Adevărul.
Mai bine de două treimi dintre români, mai exact 67,8% dintre respondenţi, apreciază activitatea preşedintelui Iohannis după primele 4 luni de mandat, 20,1% nu o apreciază, iar 12,1% nu ştiu sau nu răspund. În schimb, doar 41,1% dintre români apreciază activitatea premierului Victor Ponta în primele patru luni ale acestui an, nu o apreciază 46,9%, iar 12% nu ştiu sau nu răspund. 72,7% dintre respondenţi sunt de acord că atunci când au puncte de vedere diferite, preşedintele şi primul-ministru trebuie să găsească soluţii de compromis. Doar 16% validează ipoteza că preşedintele şi primul-ministru ar trebui să îşi menţină opiniile fără compromisuri, iar 11,3% nu ştiu sau nu răspund. Răspunsurile la această întrebare arată că, după ani de război politic dur, românii, în majoritatea lor, îşi doresc ca între cei doi poli ai puterii executive să existe un acord pe problemele de interes public, conform Adevarul.

Majoritatea cetățenilor resping ideea organizării de alegeri parlamentare anticipate. Astfel, 36% dintre respondenţi sunt de acord cu un astfel de scrutin, în timp ce 50,2% resping ideea alegerilor anticipate, iar 13,8% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 58,5% dintre români sunt de părere că actualul guvernul ar trebui să îşi încheie mandatul la termen, la sfârşitul anului 2016, în timp ce doar 29,6% dintre cei intervievați își doresc schimbarea executivului înainte de finalul mandatului.