Publicat: 8 Septembrie, 2012 - 13:32
Share

Majoritatea locuitorilor Capitalei consideră că eventuala demolare a clădirii Cathedral Plaza reprezintă un pericol pentru locuitori şi pentru clădirile din apropiere şi îşi doresc ca primarul general al Capitalei Sorin Oprescu să intervină pentru găsirea unei soluţii în favoarea păstrării clădirii, reiese dintr-un sondaj realizat recent de The Money Channel Institute la comanda postului de televiziune The Money Channel.

 Scopul sondajului a fost acela de a testa opinia publică într-un moment în care Arhiepiscopia Romano-Catolică face demersuri pentru demolarea clădirii de 19 etaje, după ce iniţial a susţinut acest proiect.

Potrivit sondajului, 66% dintre bucureşteni nu sunt deranjaţi de faptul că imobilul a fost ridicat în apropierea Catedralei “Sf. Iosif” iar 46% nu cred că era mai bine ca în locul Cathedral Plaza să fi fost păstrat terenul viran.
Pericolul unui demers precum demolarea Cathedral Plaza, proiect dezvoltat de compania Millennium Building Development, este conştientizat de majoritatea bucureştenilor, 52% dintre respondenţi susţinând că demolarea ar reprezenta un pericol pentru locuitori şi clădirile învecinate, deci implicit pentru catedrala romano-catolică.

Acest lucru este confirmat de răspunsurile locuitorilor Capitalei la o altă întrebare. Astfel, 56% aşteaptă ca autorităţile competente să ia măsuri pentru evitarea unei soluţii drastice precum demolarea, susţinând concilierea între arhiepiscopie şi dezvoltator. În plus, 47% dintre bucureşteni sunt de părere că soluţia demolării este mai periculoasă decât păstrarea clădirii.

În acest context, merită reţinut faptul că 45% dintre bucureşteni condamnă schimbarea de atitudine a Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care cere demolarea clădirii după ce iniţial a încurajat această investiţie. Mai mult decât atât, 48% dintre bucureşteni consideră Arhiepiscopia vinovată de conflictul creat în jurul Cathedral Plaza.

Concilianţi, 55% dintre bucureşteni îşi doresc ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să intervină în medierea conflictului dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică şi proprietar în vederea găsirii unei soluţii pentru păstrarea clădirii.

De altfel, o largă majoritate a bucureştenilor – aproape 70% - consideră că proiectul Cathedral Plaza va contribui la dezvoltarea Bucureştiului prin crearea de locuri de muncă iar 53% - prin taxele şi impozitele aferente care vor fi plătite la bugetul de stat.

Sondajul a fost realizat de The Money Channel Institute în rândul populaţiei adulte cu vârsta de 18 şi peste 18 ani din Bucureşti, în perioada 16 – 23 august 2012, şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%, pentru un grad de încredere de 95%.