Publicat: 7 Septembrie, 2012 - 08:30
Share

Peste jumătate din totalul repondenţilor unui sondaj TVH 2.0 (52%) estimează că actualul guvern nu va reuşi să rezolve problemele generate de criza economică. 29% consideră că guvernul va reuşi parţial în acest demers, 9% cred că guvernul va reuşi în totalitate. Nu au ştiut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare 10%.
 

Privit din punctul de vedere al opţiunilor politice răspunsurile se prezintă astfel: 73% dintre susţinătorii PDL, 81% dintre sustinătorii PPDD si 27% dintre dintre cei care susţinătorii USL afirmă că actualul guvern nu va reuşi să rezolve problemele generate de criza economică. 55% nu sunt hotărâţi.
Guvernul va reuşi parţial în acest demers, sunt de părere 47% dintre susţinătorii USL, 15% dintre simpatizanţii PDL şi 14% dintre susţinătorii PPDD.  28% s-au declarat nehotărâţi.
Optimiştii, adică cei care afirmă că guvernul va reuşi în totalitate sunt 5% dintre susţinătorii PPDD, 10% dintre susţinătorii PDL şi 23% dintre susţinătorii USL. La această rubrică, nehotărâţii sunt doar 3%.
În ce măsură sunteţi sau nu de acord cu afirmaţia: "România a avut mai multe beneficii decât costuri după aderarea la UE"?
Din totalul repondenţilor, 36% sunt în dezacord total cu afirmaţia potrivit căreia România a avut mai mult de profitat decât de pierdut după aderarea la Uniunea Europeană, 13% sunt în dezacord parţial. La polul opus, 23% sunt în acord parţial, iar 12% în acord total cu aceeaşi afirmaţie.
Sintetizând, 49% dintre repondenţi consideră total sau parţial, că România nu a avut mai multe beneficii decât costuri după aderarea la Uniunea Europeană, iar 35%  susţin aserţiunea citată, fiind parţial sau total de acord cu ea. Nu au răspuns la întrebare 16%.
Sondajul Institutului Român de Studii Sociale a fost realizat telefonic pe un eşantion de 407 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 4,8%, iar rezultatele acestuia au fost discutate aseară, în cadrul emisiunii Sondajul Zilei la TVH 2.0, Constantin Rudniţchi, redactor şef la revista "Bilanţ", şi Mihaela Ilie, coordonator al IRSS.
Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", un proiect pe termen lung care are la bază ideea de upgradare a României. TVH 2.0 se recepţionează în reţelele RCS & RDS şi UPC Digital.
 
Autor: Călin Angheluţă