Publicat: 25 Iulie, 2012 - 18:46
Share

 Emisiunea Sondajul Zilei revine astăzi la tema referendumului – invitaţii, Aurelian Băluţă, Facultatea de Management Financiar Contabil, Universitatea Spiru Haret şi Mihaela Ilie, coordonator IRSS, vor comenta în direct, de la 20.30, reacţiile opiniei publice la apelul lansat de PDL către simpatizanţii săi privind boicotarea votului din 29 iulie şi impactul intern al devalorizării monedei naţionale în raport cu euro. Chestionarul a fost efectuat telefonic, pe 24 iulie, pe un eşantion de 462 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 4,6%.

PDL a luat decizia să îşi îndemne simpatizanţii să nu participe la referendumul de duminică. Credeţi că e o decizie corectă?
Din totalul celor intervievaţi, 61%  sunt de părere că decizia PDL este incorectă, în timp ce 16% estimează că decizia este corectă. 14% răspund evaziv, considerând că decizia nu este nici corectă, nici incorectă. 9% nu au dat nici un răspuns la această întrebare.
Departajat pe simpatii politice, răspunsul scoate în evidenţă că :
- 56% dintre susţinătorii PDL consideră decizia corectă, 20% dintre aceştia o consideră incorectă, 12% au răspuns evaziv (nici da, nici nu), iar 12% nu au răspuns.
- 88% dintre susţinătorii USL consideră decizia incorectă, 2% o consideră corectă, iar 9% au răspuns evaziv. Nu au răspuns la această întrebare 1% dintre cei chestionaţi.
- 88% dintre susţinătorii PPDD afirmă că decizia PDL este incorectă, 12% că este o decizie corectă.
La categoria celor fără afinităţi politice declarate, 57% dintre repondenţi consideră că este o decizie incorectă, 11% o consideră corectă, 17% au răspuns ambiguu, iar 15% nu au dat nici un răspuns.
Cât de mult vă afectează creşterea euro în raport cu leul?
Jumătate dintre repondenţi (50%) declară că devalorizarea leului îi afectează foarte mult, iar 18% că îi afectează mult. La polul opus, 14% afirmă că îi afectează foarte puţin scăderea leului în raport cu euro şi 16% afirmă că îi afectează puţin. Nu au răspuns la această întrebare 2% dintre cei chestionaţi.

Departajat pe paliere de studii, datele arată că:
- dintre cei cu studii subliceale, 76% sunt mult afectaţi de scăderea puterii leului, iar 22% sunt puţin afectaţi. Nu au dat niciun răspuns 2%.
- posesorii de diplome de bacalaureat sunt mult afectaţi în proporţie de 62%, iar cei puţin afectaţi sunt în procent de 36%. Nu au dat niciun răspuns 2%.
- 4% dintre posesorii de diplome universitare sunt mult afectaţi, iar 34% sunt puţin afectaţi. Nu au răspuns la această întrebare 2% dintre absolvenţii de studii superioare.
Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu, contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.

Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", care are la bază ideea de upgradare a României, un proiect pe termen lung ce încearcă să orienteze publicul spre viitor şi să îi înveţe pe oameni să gândească în termen de obiective.
 
Autor: Călin Angheluţă