Publicat: 26 Octombrie, 2012 - 07:30
Share

78% dintre participanţii la un sondaj TVH 2.0 nu sunt de acord cu propunerea UDMR ca limba maghiară să devină limbă oficială pentru zonele cu populaţie de această etnie.
 
Din totalul participanţilor la sondaj, 78% resping această propunere, declarând că nu sunt de acord ca limba maghiară să devină limbă oficială la nivel regional. 16% au afirmat că da, sunt de acord cu iniţiativa UDMR. 6% dintre cei chestionaţi au ales varianta nu ştiu/nu răspund la întrebare.
Conform naţionalităţii repondenţilor, datele arată că:
- 81% dintre români au declarat că nu sunt de acord cu impunerea limbii maghiare ca limbă oficială pentru zonele cu populaţie de această etnie, 14% au afirmat că, dimpotrivă, sunt de acord, iar 5% au bifat în dreptul rubricii nu ştiu/nu răspund.
- în ceea ce îi priveşte pe etnicii maghiari, 74% au semnat la rubrica da, sunt de acord, 16%  la rubrica nu, nu sunt de acord, iar 10% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.
- dintre cetăţenii români de alte naţionalităţi, 88% au declarat că nu sunt de acord cu propunerea UDMR, iar 12% au declinat răspunsul, bifând în dreptul rubricii nu ştiu/nu răspund.
Sondajul ale cărui rezultate sunt discutate în această seară, de la ora 19.00 la emisiunea Sondajul Zilei la TVH 2.0, de Dan Roşca şi invitaţii Mihaela Ilie, coordonator IRSS şi Decebal Ionescu de Juan, consilier local PNL sector 4, a fost realizat telefonic în perioada 17 – 24 Octombrie 2012 pe un eşantion de 1049 de persoane peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 3%.
Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu, contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce si, mai ales, cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", un proiect pe termen lung  care are la bază ideea de upgradare a României. TVH 2.0 se recepţionează în reţeaua UPC Digital şi pe platforma DTH Digi (RCS & RDS).
 
Autor: Călin Angheluţă