Publicat: 4 Iulie, 2012 - 19:13
Share

Aproape jumătate dintre românii chestionaţi ieri de Institutul Român de Studii Sociale (48%) apreciază că USL are atâta putere cât trebuie. Aceeaşi opinie o aveau, pe data de 13 iunie 2012, 36% din totalul repondenţilor. Cei care consideră azi că USL are prea multă putere se ridică la 27%, procent în scădere faţă de cel înregistrat pe 13 iunie, 33%. Cei ce nu au răspuns deloc la această întrebare ieri, pe 3 iulie, reprezintă 11% faţă de 21% nonrepondenţi pe 13 Iunie.
 
 Care este părerea dumneavoastră despre următorii oameni politici: Victor Ponta / Crin Antonescu / Mihai Răzvan Ungureanu.
Victor Ponta şi-a păstrat procentul de 17% la aprecierile foarte bune în ambele sondaje (din 13 Iunie şi 3 Iulie). Evaluările bune au scăzut de la 58% pe 13 Iunie, la 39% pe 3 Iulie. În acelaşi timp, evaluările negative ale celpr chestionaţi au avut următoarea evoluţie: părerea proastă despre Victor Ponta s-a ridicat de la 8% pe 13 Iunie la 23% pe 3 Iulie şi o părere foarte proastă despre Victor Ponta au 14% din cei ce au răspuns ieri la această întrebare, faţă de 3% care au afirmat acelaşi lucru pe data de 13 Iunie.

Părerea foarte bună despre Crin Antonescu a celor chestionaţi a crescut. 12% dintre repondenţii din Iunie afirmau acest lucru, faţă de 15% dintre ei la începutul lunii Iulie. Părerea bună despre liderul USL a scăzut, însă, de la 49% pe 13 Iunie la 36% pe 3 Iulie. În ceea ce priveşte evaluările negative, situaţia se prezintă astfel: părere proastă despre Crin Antonescu – 17% dintre repondenţi pe 13 Iunie şi 29% pe 3 Iulie; părerere foarte proastă despre liderul PNL -  7% pe 13 Iunie şi 15% pe 3 Iulie.
În ceea ce îl priveşte pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, situaţia se prezintă astfel: pe 13 Iunie, cei intervievaţi aveau o părere foarte bună în proporţie de 12% faţă de 9% trei săptămâni mai târziu. Cei care aveau o părere bună despre Mihai Răzvan Ungureanu pe 13 Iunie erau în procent de 31% şi de 32% pe 3 Iulie. 23% aveau, pe 13 Iunie, o părere proastă despre fostul premier şi 43% aveau aceeaşi părere proastă despre Mihai Răzvan Ungureanu la începutul lunii Iulie. Cei care nu au dat nici un răspuns în legătură cu fostul prim-ministru reprezintă un procent de 26% din totalul celor intervievaţi.

O altă întrebare din sondajul discutat astăzi, în emisiunea Sondajul Zilei, de invitatele Mioara Vergu Iordache, director "Opinia Naţională" şi Mihaela Ilie, coordonator IRSS, este: "În ce măsură sunteţi sau nu de acord cu următoarea afirmaţie: "Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea".
60% dintre repondenţi sunt total de acord cu această maximă şi 28% sunt parţial de acord, ceea ce ridică la 88% procentul celor care empatizează cu acest proverb. Pe categorii de vârstă, 93% dintre cei până în 30 de ani, 84% dintre cei până în 55 de ani şi 92% dintre repondenţii de peste 55 de ani sunt de acord cu enunţul.

Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu, contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", care are la bază ideea de upgradare a României, un proiect pe termen lung ce încearcă să orienteze publicul spre viitor şi să îi înveţe pe oameni să gândească în termen de obiective. 
 
Autor: Călin Angheluţă