Publicat: 18 Iulie, 2012 - 18:40
Share

Preşedintele Traian Basescu ar trebui să demisioneze, susţin 62% dintre participantii la sondajul efectuat, Miercuri, pe această temă de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la comanda TVH 2.0.

Pe o scală de la 1 la 10, 67% dintre cei chestionaţi au dat ca sigură participarea la vot, răspuns corespunzător poziţiei nr.10. 11% dintre cei chestionaţi s-au încadrat la poziţia nr. 1, potrivit căreia sunt siguri că nu vor participa la vot. Ca medie generală, 8,35 va fi cota de participare. Din punctul de vedere al opţiunilor politice, datele arată că susţinătorii PDL vor avea o medie de participare de 8,83, cei ai USL de 9,31, iar cei ai PPDD de 5,89.
Din cei 67% care au declarat că merg sigur la referendum, 43% au declarat că vor vota pentru demiterea preşedintelui, 26% că vor vota împotriva demiterii, 24% au afirmat că nu s-au hotărât încă, iar 7% nu au dat niciun răspuns.
Din totalul de 67% care au declarat că vor participa la vot, datele arată astfel, pe categorii de vârstă:
- repondenţii până în 30 de ani: 43% vor vota pentru demiterea preşedintelui, 9% împotriva acestui demers şi 36% au afirmat că nu sunt hotărâţi. Nu au răspuns la întrebare 12% dintre ei.
- repondenţii până în 55 de ani: 36% sunt pentru demiterea preşedintelui, 36% împotriva ei şi 20% au declarat că nu sunt hotărâţi. Nu au răspuns la întrebare 8%.
- repondenţii peste 55 de ani: 51% au spus că vor vota pentru demiterea preşedintelui, 24% au avut o opinie contrară, iar 21% au declarat că nu sunt hotărâţi. 4% dintre seniorii de peste 55 de ani nu au răspuns la întrebare.
În ce măsură sunteţi sau nu de acord cu următoarea afirmaţie: "Traian Băsescu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al României"?
Au fost de acord cu afirmaţia din enunţ 62% dintre cei chestionaţi ieri de către IRSS. 31% nu au fost de acord, şi 7% nu au răspuns la această întrebare. Departajat pe paliere de educaţie, răspunsul se prezintă astfel: 67% dintre repondenţii cu studii subliceale sunt de acord cu afirmaţia din enunţ. De aceeaşi părere sunt 64% dintre absolvenţii de liceu şi 50% dintre posesorii de diplome universitare. Nu sunt de acord cu afirmaţia sus menţionată 26% dintre absolvenţii de studii subliceale, 31% dintre cei care au bacalureatul şi 42% dintre posesorii de diplome universitare. Nu au răspuns la întrebare 7% dintre absolvenţii de studii gimnaziale, 5% dintre bacalaureaţi şi 8% dintre absolvenţii învăţământului superior.
Specialişti ai IRSS abordează zilnic eşantioane din publicul ţintă, pe teme care nu ne lasă indiferenţi. Rezultatele, comentate de sociologi de prestigiu contribuie la edificarea noastră despre ce şi cum ni se întâmplă, de ce şi mai ales cui foloseşte.
Televiziunea TVH 2.0 face parte din proiectul "Romania 2.0", care are la bază ideea de upgradare a României, un proiect pe termen lung ce încearcă să orienteze publicul spre viitor şi să îi înveţe pe oameni să gândească în termen de obiective. 

Autor: Călin Angheluţă